Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate, iar aproximativ 400.000 de persoane mor din această cauză.

Dintre aceşti 600 de milioane de oameni, unii se îmbolnăvesc pentru că mănâncă alimente care au fost preparate sau manipulate necorespunzător sau care au fost contaminate în timpul procesării, unii au reacţii alergice severe la ingrediente, iar foarte puţini se îmbolnăvesc după ce şi-au testat limitele consumând în mod voluntar ceva care ajunge să fie periculos pentru ei. Cum ar fi celebrele concursuri de mâncat ardei iuţi. Însă aceştia nu se numără nici pe departe printre cele mai periculoase mâncăruri din lume.

O specie de peşte te poate omorî în doar o zi dacă nu e preparat corect, iar unul dintre cele mai iubite ingrediente din bucătăria românească poate cauza intoxicaţii severe dacă e consumat în stare crudă sau nu e gătit suficient.