Copilăria lui Stalin. Dictatorul cânta în corul şcolii şi citea romane de aventură. Mama lui voia să-l facă preot
Cel cunoscut în întreaga lume ca Iosif Stalin s-a născut Iosif Vissarionovici Djugaşvili, pe 21 decembrie 1879, în satul georgian Gori din Imperiul Rus. A fost cel de-al treilea copil al lui Vissarion Djugaşvili, un pantofar sărac, şi al soţiei sale Ekaterina, care rotunjea veniturile familiei cu munca pe care o făcea ca menajeră. Iosif a fost singurul copil al familiei care a supravieţuit copilăriei.
Tatăl acestuia, Vissarion, era un bărbat violent şi alcoolic, care şi-a părăsit, într-un final familia, pentru a lucra într-o fabrică din Tbilisi, capitala Georgiei, când fiul lui avea numai cinci ani. Pentru restul copilăriei sale, Stalin a locuit cu mama lui în casa unui preot, unde Ekaterina a încercat din răsputeri să-i ofere băiatului ei o educaţie cât de cât aleasă, care să-l scape de sărăcie.
Georgienii aveau cultura şi limbajul lor, iar Iosif a început să înveţe rusă abia la 9 ani. Biserica şi-a pus destul de mult amprenta asupra vieţii sale – copilul locuia cu un preot, iar şcoala pe care o făcea era religioasă. Mama lui l-a înscris la Şcoala bisericească Gori în septembrie 1888, pe care Iosif a absolvit-o şase ani mai târziu, în ciuda întreruperilor constante.
Una dintre aceste întreruperi a durat un an întreg şi s-a petrecut când tatăl lui Stalin şi-a luat fiul în capitala Georgiei ca să lucreze cu el la fabrica de încălţăminte şi să-i ofere băiatului o viitoare carieră. Stalin s-a întors la şcoală la insistenţele mamei sale, care-l vedea pe băiat un viitor preot nicidecum un pantofar sărăntoc.
Iosif era un băiat mic de statură, cu urme lăsate de varicelă pe obraji şi cu un braţ mai mic decât altul. Cauza acestei deformităţi fizice? A făcut, la un moment dat, septicemie, iar acest lucru a făcut ca braţul stâng să-i crească mai puţin decât cel drept. Într-o fotografie de şcoală, Stalin era vizibil mai scund decât restul băieţilor din clasa lui, la maturitate dictatorul nereuşind să aibă mai mult de 1,62cm.
Înălţimea l-a deranjat dintotdeauna pe dictator, motiv pentru care a şi purtat, când a devenit adult, pantofi cu platformă care să-l mai înalţe puţin. Cu toate astea, Iosif a învăţat bine la şcoală, luând numai note foarte bune şi remarcându-se în corul şcolii cu vocea sa. Pe lângă faptul că era talentat la muzică, Stalin adora să citească şi să petrecă tot mai mult timp în natură. Printre lecturile lui preferate se numărau clasicii literaturii georgiene şi romanele de aventură.
Stalin a absolvit şcoala religioasă în iulie 1894, fiind aproape cel mai bun din clasă. În tot acel timp dezvoltase o reputaţie de băiat dur, care n-avea o relaţie prea plăcută cu colegii lui. Mai mult, intrase în conflict şi cu autorităţile ruse de câteva ori, însă n-a fost nimic atât de grav, încât să prevestească atrocităţile de care a fost în stare când a preluat puterea.
La insistenţa mamei, Iosif a câştigat o bursă la Seminarul Teologic Tiflis, pe care l-a început în septembrie 1894. Ekaterina a muncit pe brânci pentru ca fiul ei să-şi permită să facă asemenea studii şi să devină, într-o bună zi, preot. Chiar şi atunci când Stalin conducea întreaga Rusie, mama lui a continuat să-şi exprime regretul că fiul ei nu devenise preot, ci conducătorul întregii ţări. Şi Rusia e posibil să fi preferat asta, însă destinul său l-a întreptat spre politică.