Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

1 shutterstock 1710742405 jpg jpeg

Simpla spălare a fructelor şi legumelor nu este de multe ori suficientă pentru a scăpa de straturile de chimicale. Însă ce poţi face este să te foloseşti de ceea ce ai prin bucătărie: oţet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să elimini pesticidele din fructe şi legume.

Oţetul alb 

Oţetul obişnuit are un miros care dispare pe măsură ce se evaporă şi e foarte eficiente în eliminarea pesticidelor din fructe şi legume. Pentru spanac şi salată verde, care se numără printre cele mai contaminate legume, oţetul, ca şi lămâia, ajută şi la înlăturarea melcilor şi a unor insecte care se găsesc uneori pe frunze. Pune un pahar cu oţet sau suc de lămâie (200 ml) la 2 litri de apă, pentru a obţine o diluţie de 10%.

Bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasă 

Diluează 2 linguri cu bicarbonat de sodiu sau cu sare grunjoasă într-un un litru de apă, obţinând o soluţie care elimină majoritatea reziduurilor chimice din fructe şi legume. Lasă-le în soluţie aproape o jumătate de oră, apoi clăteşte-le bine. În cazul în care nu ai timp, freacă merele cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, apoi spală-le înainte de a le consuma.

Cum le poţi combina

Poţi alege să amesteci sarea cu lămâia sau oţetul cu bicarbonatul de sodiu pentru o curăţare mai profundă. În cazul fructelor şi legumelor a căror coajă groasă vrei să o consumi, după 30 de minute de înmuiere, le poţi clăti sub jet de apă rece. Cu această tehnică, vei elimina 70% dintre pesticide.

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie.

Nu toate fructele se pot lăsa la înmuiat

Fructele mici, aşa cum sunt căpşunile, zmeura şi afinele, nu reistă să fie înmuiate în apă. Stratul lor exterior este prea subţire, astfel că absorb foarte repede apa. În acest caz, este recomandat să le speli doar înainte de a le consuma, nu înainte de a le depozita la frigider, pentru a nu le grăbi deteriorarea lor.

Cum cureţi ciupercile

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie. 

FOTO Shutterstock



Recente

Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg