Cum eliminăm pesticidele din fructe şi legume

1 shutterstock 1710742405 jpg jpeg

Simpla spălare a fructelor şi legumelor nu este de multe ori suficientă pentru a scăpa de straturile de chimicale. Însă ce poţi face este să te foloseşti de ceea ce ai prin bucătărie: oţet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu ori sare grunjoasă. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să elimini pesticidele din fructe şi legume.

Oţetul alb 

Oţetul obişnuit are un miros care dispare pe măsură ce se evaporă şi e foarte eficiente în eliminarea pesticidelor din fructe şi legume. Pentru spanac şi salată verde, care se numără printre cele mai contaminate legume, oţetul, ca şi lămâia, ajută şi la înlăturarea melcilor şi a unor insecte care se găsesc uneori pe frunze. Pune un pahar cu oţet sau suc de lămâie (200 ml) la 2 litri de apă, pentru a obţine o diluţie de 10%.

Bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasă 

Diluează 2 linguri cu bicarbonat de sodiu sau cu sare grunjoasă într-un un litru de apă, obţinând o soluţie care elimină majoritatea reziduurilor chimice din fructe şi legume. Lasă-le în soluţie aproape o jumătate de oră, apoi clăteşte-le bine. În cazul în care nu ai timp, freacă merele cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, apoi spală-le înainte de a le consuma.

Cum le poţi combina

Poţi alege să amesteci sarea cu lămâia sau oţetul cu bicarbonatul de sodiu pentru o curăţare mai profundă. În cazul fructelor şi legumelor a căror coajă groasă vrei să o consumi, după 30 de minute de înmuiere, le poţi clăti sub jet de apă rece. Cu această tehnică, vei elimina 70% dintre pesticide.

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie.

Nu toate fructele se pot lăsa la înmuiat

Fructele mici, aşa cum sunt căpşunile, zmeura şi afinele, nu reistă să fie înmuiate în apă. Stratul lor exterior este prea subţire, astfel că absorb foarte repede apa. În acest caz, este recomandat să le speli doar înainte de a le consuma, nu înainte de a le depozita la frigider, pentru a nu le grăbi deteriorarea lor.

Cum cureţi ciupercile

Unii bucătari preferă să şteargă uşor ciupercile cu un prosop umed. Cu toate acestea, pentru a le curăţa eficient, le poţi freca cu o perie specială pentru ciuperci, apoi le poţi clăti rapid sub un jet de apă rece şi le ştergi cu un prosop de bucătărie. 

FOTO Shutterstock



Recente

shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg