Căpuşelesunt insecte de dimensiuni mici,care se hrănesc cu sânge şi pot transmite boli grave,una dintre acestea fiind boala Lyme,însă nu toate sunt purtătoare ale bacteriei numită Borrelia burgdorferi,cea răspunzătoare de apariţia ei.Perioada de inmulţire este primăvara-vara,iar în zilele caniculare,căldura le amorţeşte încât nu mai sunt atât de periculoase. 

Nu sta pe pătură

Evită să stai pe pătură atunci când organizezi o ieşire cu prietenii sau cu familia la iarbă verde. Poţi in schimb să iei o măsuţă şi scaune pliante cu tine,dar chiar şi asa este bine să fii precaută pentru că riscul există în continuare.

Poartă pantaloni lungi

Chiar dacă este cald afară,poartă pantaloni lungi subţiri şi chiar şi o bluză cu mânecă lungă. Te vor proteja atât de căpuşe,cât şi de arsurile solare. În picioare pune-ţi o pereche de încălţări sport,în niciun caz papuci sau sandale.

CIteşte şi:3 boli pe care le poţi lua de la căpuşe

Căpuşele urăsc mirosul de geranium

Geranium,numită popular-muşcată englezească,este inamicul căpuşei,care nu suportă geranionul din plantă. Înainte de a ieşi în parc,la pădure,în locuri pline de verdeaţă,aplică pe piele câteva picături de ulei esenţial de geranium,la încheietura mâinii,la glezne şi în spatele urechii. Nu îl folosi în cantităţi mari,căci este foarte concentrat şi dacă ai pisici,ai grijă că este foarte toxic pentru ele. La fel de eficiente s-ar părea că sunt şi uleiurile de:eucalipt,maghiran,oregano.

Verifică-ţi animalul de companie

Potrivit veterinarilor,căpuşelepot fi aduse în casă de câinele tău. După ce l-ai scos la plimbare în parc,fă-i un control de rutină şi examinează-i cu atenţie pielea şi exteriorul şi interiorul urechilor. Dacă acesta a luat căpuşe şi se aşează pe pat,există un risc ca membrii familiei să le ia şi ei.

Dacă te-a muşcat căpuşa

În cazul în care nu ai cum să ajungi imediat la cabinetul unui doctor care ţi-o poate scoate rapid cu o pensetă,având grijă să o extragă în totalitate,nu umbla la ea. La un moment dat,căpuşa va ave nevoie de aer. După ce a ieşit singură,dezinfectează imediat zona. O altă variantă ar fi să înmoi o bucată de tifon în tinctura de iod şi să o laşi câteva minute pe piele,în locul in care este căpuşa,care ar trebui să cedeze şi să iasă.

Nu ignora simptomele

În urma unei înţepături,pe lângă faptul că locul se poate irita,pot apărea şi simptome de tipul migreelor,vărsăturilor,durerile musculare sau febra. Mergi la un medic,indiferent că ai sau nu aceste simptome. Acesta îţi va administra preventiv antibiotice şi îţi va face un vaccin antitetanos. Ca să te asiguri că nu ai contaminat bacteria răspunzătoare de declanşarea bolii Lyme,va trebui să faci un test-numit IGM Borellia,al cărui rezultat îl vei afla de 23 de zile după ce s-a petrecut incidentul.

Citeşte şi:Căpuşe,tânţari,viespi-cum te protejezi de înţepăturile lor