Cancerul pulomar este  formă care este descoperită, de cele mai multe ori, în stadii avansate, când au apărut deja metastazele. 
 
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul pulmonar se poate răspândi cu uşurinţă în corp, întrucât plămânii sunt în strânsă legătură cu vasele sangvine şi cu cele limfatice. 
 
Conform experţilor, cancerul pulmonar este de două tipuri - cancer pulmonar non-microcelular, care se întâlneşte în 80 la sută dintre cazuri, fiind subclasificat în carcinom scuamos, adenocarcinom şi carcinom cu celule mari şi - cancer pulmonar cu celule mici, care este cea mai gravă formă a bolii şi care se dezvoltă rapid, fiind imposibilă tratarea pe cale chirurgicală. 
 
Cancerul pulmonar poate fi declanşat de fumat, deoarece substanţele nocive conţinute de fumul de ţigară aduce modificări la nivelul celulelor, care favorizează dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, această boală poate să se manifeste şi în cazul persoanelor care trăiesc în medii toxice, fiind expuse la substanţe precum azbest, uraniu, arsenic ori radon. 
 
Chiar şi moştenirea genetică poate să declanşeze această boală, indiferent că pacienţii au fumat sau nu. Tocmai de aceea, persoanele care au avut rude care au făcut cancer pulmonar ar trebui să-şi facă periodic controale medicale.
 
Cancerul pulmonar se manifestă, de cele mai multe ori, prin tusea persistentă, adesea însoţită de creşterea cantităţii de spută, dar şi prin oboseală, durere constantă la nivelul toracelui, care apare atunci când persoana tuşeşte, lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, răguşeală ori spută cu sânge.