La 30 de minute, un român sufera un infarct miocardic. 1 din 10 cazuri e soldat cu un deces. În ultimii ani, tot mai mulţi tineri cu vârste între 20 şi 45 de ani ajung la spital cu infarct.
 

De ce tinerii fac infarct

 
Medicul Cristian Udroiu susţine se înregistrează de 3 ori mai multe boli de inimă decat media europeană în România. Există 5 factori de risc ce duc la boala cardiacă ischemică (cu dureri în piept):
 

Factori de risc care duc la infarct

 
  • Sedentarismul, care duce la obezitate
  • Mâncatul aiurea
  • Fumatul
  • Diabetul
  • Hipertensiunea
 
„Media pacienţilor pe care îi am este de 50-55 de ani. Pentru că în mod frecvent am pacienţi sub 40 de ani! E un şoc pentru mine să operez pacienţi pe inimă sub vârsta mea. Acestea trebuie controlate. Trebuie făcută mişcare, mai ales în cazul pensionarilor. Dacă pacienţii nu ar mai fuma, foarte rar am mai întâlni boli de inimă. Rar mai găseşti un pacient cu infarct care să nu fumeze.
 
Mulţi pacienţi reuşesc să se lase de fumat după un infarct, îi sperie suficient. Până atunci, nu renunţă la acest viciu şi spun că fumează din plăcere sau inconştienţă”, a spus medicul primar cardiolog Cristian Udroiu de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru Libertatea.
 
„Când una dintre aceste artere este blocată fie cu placă de colesterol, fie prin cheag, fie cu orice altceva, fie prin spasm, teritoriul care este irigat moare şi se numeşte infarct. Dacă acest vas nu este repermeabilizat în primele şase ore, ţesutul moare ireversibil”, explică dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardio-vascular.
 
„Cel mai important semn este durerea în piept. Durerea în stern, în mijlocul pieptului. Poate debuta în repaus, de foarte multe ori în repaus, dar şi în efort fizic sau în momentul unui stres intens. Durerea aceasta este iradiantă se duce înspre gât sau înspre braţe. Bărbaţii, în special, mai puţin femeile fac infarct miocardic la vârste foarte tinere”, explică dr. Ana Maria Şerban, medic primar cardiolog.
 
„Infarctul de miocard a cunoscut o ascendenţă extrem de rapidă, de unde era o boală pe care medicii nici nu mai învăţau în facultate, era o boală relativ rară, ajunge să fie inamicul public numărul 1”, spune prof. dr. Corneliu Zeană, medic primar cardiolog.
 
„Fumatul afectează tot organismul. Din cap şi până în picioare. Afectează toate ţesuturile, toate organele, deoarece atunci când omul trage din ţigară, introduce o cantitate foarte mare de monoxid de carbon. Acesta este un gaz care înlocuieşte oxigenul. Prin urmare, organismul fumătorului primeşte mai puţin oxigen”, explică dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, pentru digi24.ro.
 

Vedete care au suferit un infarct

 
În România, vedetele nu sunt ocolite de problemele de sănătate. Denis Mihai, cântăreţ de muzică etno, a suferit un infarct în 2012. La vremea respectivă, avea doar 35 de ani. I s-a făcut rău după un concert şi a ajuns la spital.
 
„Am simţit nişte dureri puternice în piept, cu transpiraţie rece. Am intrat în panică, unul dintre colegi cunoscând simptomele de la tatăl lui a zis imediat că am infarct şi a sunat la ambulanţă. Au venit foarte repede medicii de gardă şi într-un timp foarte scurt deja eram în sala de intervenţii unde mi s-a pus un stent pe inimă”, povesteşte Denis Mihai.
 
Solistul de la Şuie Paparude, Mihai Câmpineanu, a suferit un infarct în 2013. Avea 45 de ani la vremea respectivă. Medicii i-au montat două stenturi la inimă.