5 motive să mănânci mai des seminţe de dovleac

2 shutterstock 270403334 jpg jpeg

Cauţi idei de gustări sănătoase? Îţi propunem seminţele de dovleac! Persoanele care includ des în dietă acest aliment pot avea numeroase beneficii, de la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă la eliminarea paraziţilor intestinali, arată studiile.

Bogate în vitamine (A, B, E, K), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), în proteine, acizi graşi esenţiali şi în alţi compuşi valoroşi, seminţele de dovleac sunt recomandate pentru beneficiile lor remineralizante, tonice. Prin conţinutul de fier, seminţele de dovleac combat anemia, iar zincul ajută la întărirea sistemului imunitar, are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi. Iată ce beneficii mai poţi avea dacă mănânci des seminţe de dovleac!

Protejează inima

Graţie conţinutului bogat în acizi graşi Omega-3, seminţele de dovleac sunt de ajutor pentru prevenirea bolilor de inimă. Aceste seminţe reduc nivelul colesterolului rău, îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei. De asemenea, prin conţinutul de potasiu, aceste seminţe normalizează tensiunea arterială.

Pentru efectul protector cardiac se poate face o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă zilnic 80 de seminţe de dovleac crude (cura se poate repeta de 3 ori pe an).

Pot preveni unele tipuri de cancer

Unele studii au arătat că dietele bogate în seminţe de dovleac sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a anumitor tipuri de cancer: de stomac, de prostată şi colorectal. O altă cercetare a subliniat că femeile aflate la menopauză care consumă des seminţe de dovleac au un risc mai mic de apariţie a face cancer de sân.

Somnifer natural

Dacă ai probleme cu insomnia, poţi încerca să consumi seara seminţe de dovleac. Acestea sunt sursă de triptofan, aminoacid asociat cu inducerea somnului. Pentru efectul somnifer, trebuie să consumi zilnic 200 de grame de seminţe de dovleac – care sonţin 1 gram de triptofan, suficient cât să observi efecte benefice dacă ai probleme cu somnul.

Elimină paraziţii intestinali

Seminţele de dovleac şi-au dovedit eficienţa şi în caz de parazitoze cu giardia, oxiuri şi tenie. Acest efect este conferit de prezenţa unui aminoacid.

În parazitoze, poţi consuma 100 g de seminţe de dovleac pisate (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu 1 linguriţă de miere. Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol.

Indicate în problemele de prostată

Autorităţi precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii au autorizat utilizarea medicinală a seminţelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive şi ale tulburărilor urinare care apar în adenomul de prostată. Acţiunea terepeutică în aceste neplăceri este pusă pe seama unor substanţe precum acizii graşi nesaturaţi, zincul şi fitosterolii.



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg