5 motive să mănânci mai des seminţe de dovleac

2 shutterstock 270403334 jpg jpeg

Cauţi idei de gustări sănătoase? Îţi propunem seminţele de dovleac! Persoanele care includ des în dietă acest aliment pot avea numeroase beneficii, de la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă la eliminarea paraziţilor intestinali, arată studiile.

Bogate în vitamine (A, B, E, K), minerale (zinc, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, cupru, mangan), în proteine, acizi graşi esenţiali şi în alţi compuşi valoroşi, seminţele de dovleac sunt recomandate pentru beneficiile lor remineralizante, tonice. Prin conţinutul de fier, seminţele de dovleac combat anemia, iar zincul ajută la întărirea sistemului imunitar, are valoare antioxidantă, protejând organismul de acţiunea radicalilor liberi. Iată ce beneficii mai poţi avea dacă mănânci des seminţe de dovleac!

Protejează inima

Graţie conţinutului bogat în acizi graşi Omega-3, seminţele de dovleac sunt de ajutor pentru prevenirea bolilor de inimă. Aceste seminţe reduc nivelul colesterolului rău, îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi împiedică formarea plăcilor de aterom, care duc la apariţia aterosclerozei. De asemenea, prin conţinutul de potasiu, aceste seminţe normalizează tensiunea arterială.

Pentru efectul protector cardiac se poate face o cură de o lună, în cadrul căreia se consumă zilnic 80 de seminţe de dovleac crude (cura se poate repeta de 3 ori pe an).

Pot preveni unele tipuri de cancer

Unele studii au arătat că dietele bogate în seminţe de dovleac sunt asociate cu un risc mai mic de apariţie a anumitor tipuri de cancer: de stomac, de prostată şi colorectal. O altă cercetare a subliniat că femeile aflate la menopauză care consumă des seminţe de dovleac au un risc mai mic de apariţie a face cancer de sân.

Somnifer natural

Dacă ai probleme cu insomnia, poţi încerca să consumi seara seminţe de dovleac. Acestea sunt sursă de triptofan, aminoacid asociat cu inducerea somnului. Pentru efectul somnifer, trebuie să consumi zilnic 200 de grame de seminţe de dovleac – care sonţin 1 gram de triptofan, suficient cât să observi efecte benefice dacă ai probleme cu somnul.

Elimină paraziţii intestinali

Seminţele de dovleac şi-au dovedit eficienţa şi în caz de parazitoze cu giardia, oxiuri şi tenie. Acest efect este conferit de prezenţa unui aminoacid.

În parazitoze, poţi consuma 100 g de seminţe de dovleac pisate (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu 1 linguriţă de miere. Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol.

Indicate în problemele de prostată

Autorităţi precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii au autorizat utilizarea medicinală a seminţelor de dovleac pentru a trata simptomele vezicii hiperactive şi ale tulburărilor urinare care apar în adenomul de prostată. Acţiunea terepeutică în aceste neplăceri este pusă pe seama unor substanţe precum acizii graşi nesaturaţi, zincul şi fitosterolii.Recente

Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg
Dumnezeu jpg