6 motive pentru care ar trebui să incluzi varza în dietă

1 77587 original jpg jpeg

Varza aduce o serie de beneficii întregului organism datorită conţinutului său bogat de elemente nutritive, printre care se numără calciu, potasiu, vitaminele C, E, K, sulf şi magneziu. De asemenea, aceasta este şi o sursă bună de fibre. Iată de ce ar trebui să o consumi mai des!

1. Te ajută să ai o digestie sănătoasă

Deficienţa de fibre este una dintre cauzele principale ale multor afecţiuni, precum constipaţia, ulcerul stomacal, durerile de cap, indigestia, îmbătrânirea prematură sau pierderea apetitului. Datorită conţinutului ridicat de fibre, varza ajută corpul să reţină apă, menţinând astfel volumul alimentelor aflate în stomac şi îmbunătăţind digestia.

2. Pentru o vedere mai bună

Varza este o sursă bună de beta-caroten, cea roşie având un conţinut de 10 ori mai mare decât cea verde. Beta-carotenul joaca un rol extrem de important în organism, deoarece odată ajunsă în corp se transformă în vitamina A. Totodată, proprietăţile antioxidante ale vitaminei A îmbunătăţesc vederea, în special pe timpul nopţii şi protejează ţesutul ocular împotriva radicalilor liberi.

3. Stimulează activitatea creierului

Datorită iodului, vitaminei K şi a antocianinelor, varza ajută la buna funcţionare a activităţii cerebrale şi a sistemului nervos, cât şi la menţinerea sănătăţii sistemului endocrin.

4. Menţine sănătatea oaselor

Asemenea celorlalte legume crucifere, consumul de varză sporeşte cantitatea de calciu, magneziu şi potasiu din organism. Aceste trei minerale esenţiale oferă protecţie oaselor împotriva degradării osoase, precum osteoporoza .

5. Indicată în curele de slăbire

Dieta cu supă de varză a apărut în anul 1950, fiind cea mai veche dietă folosită chiar şi în prezent datorită rezultatelor spectaculoase pe care le are. În timpul primului Război Mondial, soldaţii americani din Franţa au mâncat această supă pentru a se proteja împotriva scorbutului – o boală cauzată de deficienţa vitaminei C. Apoi a devenit populară în rândul celebrităţilor, însoţitoarelor de zbor şi modelelor.

6. Stopează îmbătrânirea prematură

Din cauza mediului poluat în care trăim, plin de toxine, pielea este expusă radicalilor liberi, pierzându-şi elasticitatea, ducând la apariţia prematură a ridurilor. Totodată, datorită vitaminelor C şi A pe care le conţine, varza ajută la îmbunătăţirea circulaţiei scalpului şi la regenerarea foliculilor de păr.