Piersici sau nectarine ? Ce nu ştiai despre aceste fructe
Zemoasele piersici şi nectarine fac deliciul zilelor călduroase. Dulci, aromate şi hrănitoare, sunt adevărate comori ale verii: te ajută să te menţii în formă şi te hidratează.
Piersicile – de câte feluri sunt
Deşi la prima vedere par toate la fel,există piersici cu sâmbure liber (la care carnea fructului se desprinde uşor de sâmbure) şi piersici cu sâmbure aderent (pulpa fructului nu se detaşează uşor). Cele din prima categorie sunt mai ferme şi mai adaptate servirii lor laolaltă cu alte fructe sau legume,în salate de fructe,salate cu frunze verzi şi oţet balsamic. Pot fi uşor călite în tigaie,pentru a fi servite cu carne de pui sau de curcan,sau pot fi rumenite la cuptor sau pe grătar, pentru a crea o garnitură uşoară şi delicioasă pentru cărnurile la grătar.
Piersicile cu sâmbure aderent
Acest tip era considerat altădată cel mai dulce,fiind deci şi cel mai popular. Sunt piersicile care au o textură mai moale,mai zemoasă,ceea ce le face candidate ideale pentru compoturi,tarte,dulceţuri,torturi.
Cum le alegi pe cele parfumate şi dulci
În funcţie de culoarea pulpei fructului,piersicile pot fi cu „carnea” galbenă – acele sunt foarte zemoase şi parfumate. Cele cu carnea albă sunt mai puţin acide,mai puţin dulci,fiind foarte delicate:sunt greu de transportat,ceea ce se reflectă adesea la nivel de preţ.
Ce sunt nectarinele
Sunt o varietate de piersici care au învelişul exterior neted. În lume,există peste 150 de varietăţi de nectarine. Aceste fructe au sâmburele liber şi sunt mai puţin fragile ca piersicile. Ca şi în cazul acestora din urmă,pulpa lor poate fi galbenă sau albă. Spre deosebire de suratele piersici,nectarinele cu pulpa albă sunt mai dulci.
Miroase fructul înainte de a-l cumpăra
Cel mai bine e să miroşi fructul înainte de a-l alege. Dacă nu detectezi nicio aromă,caută la altă tarabă,chiar dacă vizual piersica sau nectarina pare apetisantă. La capitolul culoare,urmăreşte nuanţa de fond a fructului:trebuie să fie unifrormă,cu nuanţe aurii,fără pete verzi. Pentru a fi savuroase,piersicele şi necatrinele nu trebuie să fie moi.