Siropul care te ajută să slăbeşti

Siropul acesta face furori în magazinele naturiste şi în cele bio, şi îi sunt lăudate calităţile şi beneficiile pentru sănătate, în opoziţie cu cele ale zahărului rafinat. Este recomandat atât persoanelor care vor să piardă în greutate cât şi diabeticilor!
„Apa de miere”
Aztecii îl numeau „apă de miere” şi îl extrăgeau din seva unui cactus mexican,Agave tequilana sau Agave Albastru. Planta este binecunoscută,pentru că din ea se produce băutură alcoolică tradiţională mexicană,tequila. Siropul de agave este recunoscută pentru puterea ei de îndulcire,graţie conţinutului mare în fructoză,un zahar prezent în mod natural în fructe şi în miere.
Avantajele siropului de agave
De câtiva ani,siropul de agave e prezentat ca un excelent înlocuitor al zahărului alb,rafinat. Avantajele lui sunt următoarele:
- Are o putere de îndulcire mai mare,deci este necesară doar o cantitate mică pentru a da gust alimentelor:75 g de sirop înlocuiesc 100 g zahăr rafinat.
- Aportul său caloric e ceva mai mic ca al zahărului rafinat – 350 kcal/100 g versus 400 kcal/100 g.
- Are un indice glicemic mai mic ca al zahărului – 15,faţă de 60. Asta înseamnă că are un poteţial slab de creştere a glicemiei – ceea ce înseamnă o secreţie mai slabă de insulină,deci o stocare mai slabă a alimentelor ingerate sub formă de grăsimi. De aceea,este recomandat diabeticilor şi celor ce vor să piardă în greutate.
- Are gust neutru
Îndulcitor sau nu?
Siropul de agave nu e este îndulcitor! Aceştia au aport caloric zero,pe când extractul de cactus are în compoziţie zaharuri naturale şi devine ameninţător pentru greutate,dacă e consumat în exces. Nici diabeticii nu ar trebui să facă abuz.
Dezavantaje
Consumul de sirop de agave are şi un mic dezavantaj:concentraţia mare de glucoză duce la creşterea nivelului trigliceridelorîn sânge. În exces,acest tip de grăsimi poate duce la maladii cardiovasculare. De aceea,extractul trebuie consumat cu moderaţie.