Trucuri ca să coci frumos legume de toamnă la grătar

E plin de legume colorate pe tarabe, iar vremea e suficient de bună ca să poţi ieşi la un grătar cu familia, ca să coci vinetele şi ardeii pentru conservele de toamnă. Află cum să procedezi ca să-ţi rumeneşti ingredientele ca la carte!
Ţine totul la îndemână
Înainte de a începe treaba,asigură-te că ai totul la îndemnână. Că legumelesunt spălate,că ai suficiente vase,că ustensilele necesare – palete,fuculiţe,cleşti,mănuşă – sunt aproape. Formează un perimetru securizat în jurul grătarului,în care copiii şi animăluţele de companie nu au voie. Nu turna pe foc alcool sau benzină. Nu instala grătarul în prejma arbuştilor sau a copacilor cu ramuri joase,care s-ar putea aprinde de la flăcări,nici în proximitatea răşinoaselor. Nu adăuga niciodată combustibil lichid când cărbunii sunt deja aprinşi. Din momentul în care pui ceva la făcut pe jar,nu părăsi poziţiile până ce alimentul respectiv nu e gata.
Cum pregăteşi jarul
Cărbunii trebuie să fie aprinşi cu 45-60 de minute înainte de a pune legumele pe foc. Este intervalul în care se poate obţine un jar bun,incandescent,iar gazele de combustie au timp să se degaje. Aşteaptă până ce obţii un strat compact şi întins de cărbune. Dacă foloseşti lemne,ai nevoie de multe coloaşe de ziar şi de surcele subţiri,uscate. Pui cocoloaşele în vatra focului sau în cuva grătarului,clădeşti deasupra surcelele,astfel încât să formezi o grămăjoară ascuţită. Dai foc hârtiei,şi,când vezi că flăcările au cuprins şi surcelele,adaugi peste surcele subţiri,dar mai verzi. Pe măsură ce flăcările se înteţesc,adaugi lemne din ce în ce mai groase- şi uscate,dar şi mai verzi,care sunt bune pentru forma jarul. Pui legumele pe grătar abia când flăcările se potolesc şi ai un strat suficient de jar incandescent.
Cum coci legumele
Ardeiicapia sau ardeii graşi se fac foarte bine pe grătar. La fel şi vintele,tăiate felii sau în coajă,dovleceii,ciupercile. Important este ca toate aceste legume să fie preparate la o temperatură mai ridicată,pentru a se coace rapid. Dacă vrei să faci frigărui de legume şi carne,e mai eficient să foloseşti frigărui separate pentru legume şi pentru carne. Sau poţi să faci frigărui combinate,cu condiţia să tai legumele în felii subţiri,pe care le alternezi cu cubuleţele de carne. Cartofii şi porumbul se fac greu la foc. Dacă vrei să foloseşti ţepuşe din lemn,în locul celor cumpărate de-a gata,ai grijă să le ţii în apă vreo oră,înainte de a le folosi.