Ce mănâncă sportivii la Olimpiada de la Tokyo. Ce preparat tradiţional e interzis din motive de siguranţă

1 shutterstock 1416884768 jpg jpeg

Nutriţia este un element-cheie pentru performanţele unui sportiv, la fel de importantă ca antrenamentele. Şi chiar dacă medaliile olimpice sunt rezultatul multor ani de muncă, mesele consumate în zilele premergătoare contează la fel de mult. La Tokyo, din cauza restricţiilor COVID, sportivii nu au voie să mănânce la restaurante. Prin urmare, ce se mănâncă în satul olimpic?

De la începutul Olimpiadei, în satul olimpic s-au servit aproximativ 48.000 de mese în fiecare zi, pentru cei 18.000 de sportivi aflaţi la Tokio (acesta a fost numărul iniţial de sportivi). Pe măsură ce unele probe au luat sfârşit, concurenţii s-au întors în ţările lor).

Există 700 de preparate în meniu şi 2.000 de membri ai personalului (bucătari, agenţi de curăţenie etc). Totodată, este prima oră când există un meniu cu preparate fără gluten. Acest lucru necesită spaţiu separat de pregătire a mâncării, aparatură separată, recipiente separate etc., deoarece riscul contaminării încrucişate este foarte mare.

Echipa care se ocupă de catering a fost însărcinată să ofere sportivilor „gustul autentic al Japoniei‟. Ingredientele provin din cele 47 de provincii ale ţării, iar meniul a fost împărţit pe categorii: mâncare japoneză, mâncare occidentală şi mâncare asiatică (din China, India şi Vietnam). „Simt că este o mare responsabilitate pentru noi‟, a spus Tsutomu Yamane, directorul departamentului de servicii alimentare şi băuturi din Tokyo. „Vrem ca sportivii să se bucure de mâncarea japoneză, dar este o presiune majoră‟, a adăugat el.

Printre preparatele oferite sportivilor se numără tăiţei udon, supă Ramen, carne de vită wagyu, legume tempura. Celebrul sushi cu peşte crud este strict interzis, cconform regulilor de siguranţă ale Jocurilor Olimpice, pentru a se evita toxiinfecţiile alimentare, dar există variante de rulouri sushi cu creveţi gătiţi, castravete sau ton din conservă.

În ciuda temerilor iniţiale ale bucătarilor, mesele au fost foarte bine primite de competitori.

FOTO: Shutterstock