La ce riscuri te expui atunci când faci duş la sala de fitness

1 shutterstock 357785069 jpg jpeg

Îţi plac antrenamentele la sală, dar nu întotdeauna poţi merge direct acasă după o oră de activitate fizică. În cazul în care pleci la birou sau la o întâlnire, duşul de după antrenament e obligatoriu. Totuşi, ar fi bine să ai un "echipament" şi pentru asta, căci îţi asumi unele riscuri atunci când foloseşti duşurile de la sala de fitness.

În cazul în care în geanta ta de antrenament nu se află şi o pereche de papuşi pentru duş, fă din achiziţionarea lor următoarea ta prioritate. Vestiarele şi duşurile, pline de vapori şi umiditate, chiar dacă par curate, sunt mediul perfect pentru reproducerea multor agenţi patogeni. Bacteriile care provoacă infecţii grave ale pielii, ciuperca piciorul şi virusurile care cauzează negi pot "prospera" în aceste medii umede şi calde.

Dermatologii spun că infecţiile fungice şi bacteriene pot fi adesea dobândite la duş. Toate acestea sunt mult mai frecvente în duşurile comune, cum ar fi cele de la piscină, sala de sport sau în cămine. Iar dacă ai vreo plagă sau o zgârietură, riscul de infecţie creşte.

Din fericire, există măsuri pentru a minimiza riscul de infecţie. În primul rând, o pereche de papuci de plastic pe care să-i porţi atât în ​​vestiar, cât şi în duş. Mersul în picioarele goale va face să fie doar o chestiune de timp până când va apărea ciuperca piciorului sau altă infecţie. De asemenea, asigură-te că ai unghiile de la picioare tăiate. Unghiile lungi sunt un mediu în care fungii se pot dezvolta.

Nu sta dezbrăcat pe banca din vestiar, care facilitează şi ea transmiterea agenţilor patogeni. Prosoapele personale sunt de preferat în locul celor oferite de sala de sport.

În cazul în care te întrebi dacă poţi sări peste duş, răspunsul este nu. Transpiraţia post-antrenament nu doar că miroase urât, ci şi creşte şansele de infectare, permiţând bacteriilor de pe piele să se înmulţească şi duce, astfel, la erupţii cutanate. Deci fă duş, dar fă-l inteligent.

FOTO ShutterstockRecente