Alergie la antibiotic. Ce analize să-ţi faci şi cum să te tratezi

1 72167 original jpg jpeg

Eşti vlăguită, te mănâncă pielea şi ai o senzaţie de greaţă? E posibil să ai alergie la antibiotic. Iată câteva măsuri de prevenţie.

Aproape 70% din români iau antibiotice fără recomandarea medicului. Luate „după ureche“ produc dezechilibre imunitare în organism.

În plus,administrarea necontrolată creşte,de la un an la altul,numărul de pacienţi alergici. Şi tu poţi ajunge să ai alergie la antibiotic dacă iei astfel de pastile fără recomandarea medicului.

Penicilina,ampicilina,amoxicilina,dicloxacilina,cefalosporinele sunt antibiotice care declanşează des astfel de afecţiuni.

Dr. Adriana Camuescu,medic primar alergolog şi imunolog,îţi explică mai multe despre alergiile la antibiotice.

Cum se manifestă o alergie la antibiotic

Alergia apare ca un răspuns exagerat al organismului şi se declanşează,de regulă,după ce ai luat de câteva ori acelaşi antibiotic.

Manifestările „îmbracă” mai multe forme,de la erupţii pe piele însoţite de mâncărime,respiraţie dificilă,ritm cardiac accelerat,greaţă,febră,vărsături,până la şoc anafilactic care pune în pericol viaţa pacientului.

Simptomele acestuia sunt:tensiune arterială scăzută,transpiraţii reci,comă şi colaps cardiovascular. Dacă iei un tratament medicamentos şi ai astfel de simptome,trebuie să te prezinţi de urgenţă la medic.

Ce analize sunt indicate

Înainte de a stabili dacă ai alergie la antibiotic, medicul ia în calcul clasa medicamentului la care s-a declanşat alergia,durata tratamentului,doza luată şi timpul scurs de la administrare până la apariţia simptomelor.

Apoi „pacientului i se indică teste de sânge şi,când este necesar,testul de provocare prin administrarea antibioticului suspectat. Acesta se efectuează doar în condiţii de strictă supraveghere medicală”,spune alergologul. 

Alergie la antibiotic - Ce spune medicul

E important să ştii la ce clasă de antibiotice eşti alergică. În acest fel,medicul curant ştie că trebuie să-ţi recomande o altă clasă de antibiotice,neînrudite cu prima.

Dacă,totuşi,alergia a fost declanşată de mai multe clase de antibiotice,se poate începe un tratament sub supraveghere medicală de specialitate.

De asemenea,aspirina,diclofenacul şi ibuprofenul pot fi înlocuite cu remedii naturale sau homeopate. Şi acestea trebuie să fie luate sub atenta supraveghere medicală.

Alergie la antibiotic - Şi nu uita! Mergi la medic ori de câte ori este nevoie. Orice episod alergic trebuie să fie evaluat de un medic specialist,pentru a fi tratat şi monitorizat corect.

Cine riscă cel mai mult

Femeile care suferă de fibroză chistică sunt mai predispuse la alergii medicamentoase,îndeosebi la antibiotice. Şi persoanele cu HIV/SIDA sunt expuse unor astfel de riscuri.

Nu te îngrijora! Dacă ai alergie la antibiotic precum penicilina nu înseamnă că nu poţi să iei deloc antibiotice.

Tot ce trebuie să faci este să eviţi tratamentul cu penicilina G,V, moldamin ş.a. şi să iei un tratament antibiotic diferit,cu acţiune de stimulare a anticorpilor,care să-l înlocuiască pe primul. Medicul tău va stabili schema potrivită de tratament.

De asemenea,este indicat să te prezinţi la medic de la primele simptome ale alergiei. Astfel,vei depista din pripă alergia şi doctorul îţi va acorda rapid îngrijirea corespunzătoare.Recente

Test de personalitate jpg
depresie, burnout jpg
Filme de groaza jpg
Persoana toxica dependenta de drama  Sursa foto shutterstock 641808046 jpg
Interviu jpg
jobul viitorului jpg
Paralizie in somn jpg
Zambet jpg
Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg