Alimente care reduc riscul de cancer la colon
E demonstrat că unele alimentele, cum sunt carnea procesată, cresc semnificativ riscul de a dezvolta cancer de colon. Automat, ne punem întrebarea care sunt acele alimente care ne protejează de această boală. Haideţi să le analizăm pe unele cele mai eficiente luptătoare împotriva acestei maladii.
Tofu şi alte substitute ale cărnii
Consumul constant de carne, mai ales de carne roşie procesată creşte semnificativ riscul de a dezvolta cancer de colon. De fapt, simplul fapt că mănânci carne în fiecare zi e un factor de risc în sine. Dacă nu vrei să faci cancer la colon, înlouieşte carnea cu alimente foarte gustoase, cum sunt cele din soia – tofu şi alte produse care imită aspectul, textura şi gustul cărnii. Mai reţine şi că acestea sunt mult mai ieftine decât carnea.
Usturoiul
E clar că nu e cea mai bună opţiune pentru o întâlnire cu iubi, dar reţine faptul că dacă mănânci usturoi în mod constant, corpul tău va elibera substanţe antibacteriene care vor ajuta celulele tale sănătoase şi le va inhiba pe eventualele străine. Adaugă usturoi în orice mîncare pe care o cosumi zilnic – în sosul de spaghetti, în supă sau în orice altceva. Dacă usturoiul nu e pe gustul tău, înlouieşte-l cu ceapa verde sau ceapa uscată, roşie sau albă, care au beneficii identice.
Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt foarte eficiente în combaterea cancerului, pentru că sunt pline de antioxidanţi. Cele mai bune împotriva aceste boli cumplite sunt murele şi afinele. Pe cât sunt de gustoase, zmerua şi căpşunele nu sunt la fel de bogate în antioxidanţi ca prietene lor mai negre la culoare.
Frunzele verzi
Salata kale, spanacul, arugula sau salata romana, cea pe care o întâlneşti peste tot în piaţă sunt variante foarte bune pentru un meniu sănătos, care să te protejeze de cancerul de colon. Fă-ţi o salată pe bază de frunze verzi, care să cuprindă şi avocado, castraveţi, nuci şi roşii. Poţi să-ţi faci şi un smoothie din toate astea, doar adăugînd puţină apă în paharul blenderului. Dacă nu-ţi place textura smoothie-ului, presară-ţi-l peste orice mâncare. N-ai să-l mai simţi atît de acut.
Uleiul de măsline
Acesta are calitatea că reduce acidul biliar şi ajută corpul în producerea unor enzime care să echilibreze sistemul digestiv. Preferă întotdeauna uleiul de măsline extravirgin celorlalte tipuri.
Alimente pe bază de seleniu
Ciupercile, ceapa, peştele (somonul, sardinele, halibutul, tonul), nucile şi cerealele integrale sunt pline de seleniu şi te ajută să te protejezi împotriva cancerului de colon inhibând creşterea celulelor canceroase. Dacă iei deja suplimente de seleniu, evită alimentele pline de seleniu. Ori una, ori alta!
Somonul
Somonul a crescut în popularitate în ultimii ani, pentru că s-a demonstrat că e plin de acizi graşi Omega 3 – acizi graşi care reduc inflamaţiile şi îmbunătăţesc activitatea creierului şi a inimii.
Dar el nu e singurul cu Omega 3. La fel de bun e macroul, sardinele şi codul. Dacă nu-ţi place peştele, poţi să găseşti omega 3 în seminţele din in. Sau ia un supliment alimentar pe bază de Omega 3.