Alimente pe care trebuie să le eviţi în timpul sarcinii

1 66865 original jpg jpeg

Sarcina este o perioada a schimbărilor pentru care orice viitoare mamă trebuie să se pregătească temeinic: modificările hormonale, fluctuaţiile în greutate şi bineînţeles, clasicele pofte culinare!

Specialiştii au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puţin un aliment şi că aceste afinităţi culinare pot suferi modificări în funcţie de etapa de dezvoltare a sarcinii.

Iată ce alimentesă elimini din dietă în timpul sarcinii:

Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat

Laptele insuficient pasteurizat,carnea gătită necorespunzător sau brânza pot determina apariţia Listeriozei,o afecţiune care se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi,femeile însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai.

Ficatul

Este o sursă importantă de fier pentru organism,însă acesta conţine şi o cantitate bogată de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari,vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului,dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mămici.

Peştele

Este bogat în proteine,iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului,însă mare atenţie la nivelul de mercur! Cu cât peştele este mai mare,cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur.

Ceaiul verde

Considerat un aliat al sănătăţii,ceaiul verde trebuie consumat cu moderaţie. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi deci,la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive,printre care şi anemia.

Mâncarea de tip fast food

Nu este sănătoasă pentru nimeni,cu atât mai mult acest lucru e valabil în cazul femeilor însărcinate. Preparatele din această categorie au un conţinut ridicat de grăsimi,sodiu,sare şi alţi aditivi nocivi.

Cofeina

Cofeina poate ajunge prin placentă din organismul mamei la făt şi afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general,specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină,iar în al doilea şi al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină.

 „Atenţie! O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce “pentru doi”. Îngrăşarea excesivă creşte semnificativ riscul apariţiei unor complicaţii – hipertensiune de sarcină,diabet gestational,avort sau naştere prematură,întârziere în creşterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate,majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni.” – adaugă dr. Ionela Anghlescu,medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.



Recente

Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg