Băuturile carbogazoase, cele mai iubite de români

1 79920 original jpg jpeg

Cine a prins perioada comunistă îşi aminteşte, poate, cu nostalgie, de simpaticul sifon, din care ne făceam siropuri sau şpriţ. După revoluţie el a fost detronat de apa şi băuturile carbogazoase cu diverse arome, care se bucură de un succes extraordinar la consumatorii de toate vârstele. 

Bine de ştiut!

În anul 2016 România se afla în fruntea ţărilor din regiune la consumul de băuturi răcoritoare cu bule, cu circa 70 de litri per capita.

Când a apărut apa carbogazoasă 

Faţă de vinurile spumante, a căror efervescenţă este efectul procesului natural al fermentării, şi faţă de apa minerală care adesea are, în mod natural, o cantitate de bioxid de carbon, apa carbogazoasă se obţine prin suprasaturarea lichidului cu bioxid de carbon, pentru a crea plăcuta senzaţie efervescentă dată de bule. Englezul Joseph Priestley a descoperit această procedură în 1767.

De la apa carbogazoasă la băuturile cu bule 

Din momentul în care a apărut pe piaţă apa carbogazoasă, producătorii au căutat diverse modalităţi prin care produsele lor să se distingă de cele ale concurenţei. Pentru asta, au adăugat diverse tipuri de ingrediente şi arome în lichid – de la cele de fructe (lămâie, portocală, fructe exotice), până la chinină. Sucurile s-au diversificat, urmând gustul clienţilor: au apărut băuturi cu cofeină sau decafeinizate, cu zahăr sau cu îndulcitori. La modul general, toate aceste băuturi conţin apă cu dioxid de carbon adăugat, zahăr, îndulcitori naturali sau artificiali şi arome naturale sau artificiale.

Băuturile de tip cola 

Cel mai mare segment al industriei băuturilor răcoritoare carbogazoase este cel al băuturilor de tip cola. Prima a fost inventată de farmacistul John Pemberton in 1886. Iniţial, reţeta conţinea extract de frunze de Coca (o plantă exotică, din America de Sud) şi nuci de Cola (un arbust tropical), cu apă îndulcită. Frunzele de coca nu se mai utilizează, băutura din zilele noastre conţinând un colorant de tip caramel, cofeină şi îndulcitori precum zahărul sau sirop de porumb cu conţinut ridicat de fructoză.

Bine de ştiut! 

Consumate în cantităţi mari, băuturile carbogazoase sporesc riscul de obezitate şi diabet.

Tabelul caloriilor 

100 ml

Băutură carbogazoasă de portocale

Valoare energetică 43 kcal

Proteine 0,00

Zaharuri 12,17

Băutură carbogazoasă de tip cola  

Valoare energetică 44 kcal

Proteine 0,00

Zaharuri 11,80

Băutură carbogazoasă de tip cola, dietetică 

Valoare energetică 0,00 kcal

Proteine 0,00

Zaharuri 0,00



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg