Beneficiile consumului de peşte
Ştim că iţi doreşti o dietă sănătoasă, care să iţi menţină tonusul şi silueta! Peştele, alternativa ideală la alte tipuri de carne, ne ajută să atingem aceste obiective, asigurându-ne o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional.
Sursă excelentă de proteine de calitate,acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6,proteine,vitamine (A,B12,D,E) şi minerale (potasiu,fier,iod,fosfor,seleniu),peştele oferă o bună valoare nutritivă şi un aport echilibrat de grăsimi.
Grăsimile din seria acizilor graşi esenţiali omega 3 sunt principalul motiv pentru care ar trebui să consumăm peşte mai des. Acestea se găsesc mai ales în carnea de peşte oceanic de apă rece (macrou,hering,somon,cod,ton,sardine,şprot),previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos.
Potrivit studiilor de specialitate,buna funcţionare a creierului depinde într-o mare măsură de aportul de fosfor şi,implicit,de consumul de peşte. Cercetătorii au constatat că acizii graşi polinesaturaţi,care se găsesc în carnea de peşte,previn deteriorarea celulelor creierului şi ajută memoria,scăzând semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Şi bolile cardiovasculare au o incidenţă mai mică în rândul celor carte consumă peşte în mod regulat. Acizii graşi esenţiali contribuie la scăderea nivelului de colesterol,împiedică asimilarea altor grăsimi nesănătoase în organism şi previn înfundarea arterelor,scăzând tensiunea arterială şi riscul de aritmii.
Peştele conţine şi vitamina D,esenţială în absorbţia şi fixarea calciului în oase. Organismul nostru poate produce această vitamină liposolubilă doar în prezenţa soarelui,care declanşează procesul de sinteză. Nu întotdeauna avem ocazia să ne expunem pielea la soare,aşa că este nevoie să ne luăm doza de vitamina D din alimentaţie. Peştii din conservele Eva sunt o bună sursă de vitamina D şi calciu,contribuind la menţinerea sănătăţii oaselor şi a danturii,dar şi la prevenirea osteoporozei.
Fierul este o altă substanţă minerală pe care o găsim în carnea de peşte,mult mai bine absorbit decât cel din vegetale. Gradul de absorbţie creşte şi mai mult dacă adăugăm puţină lămâie,combinaţia devenind un asociat de nădejde în lupta împotrivă anemiei.