Ce efect major are sucul de portocale asupra sănătăţii

1 68583 original jpg jpeg

Consumul zilnic de suc de portocale "făctu în casă" are un efect benefic major asupra sănătăţii, potrivit specialiştilor britanici.

Cercetătorii susţin că sucul de portocale natural are capacitatea de a îmbunătăţi funcţiile cerebrale.

Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă britanici s-a desfăşurat pe un eşantion de persoane vârstnice,fără probleme de sănătate deosebite. Ele au consumat zilnic,timp de două luni,două pahare mari de suc de portocale proaspăt (în total 500 de mililitri),foarte bogat în flavanoni,subgrupă de flavonoide,pigmenţi cu proprietăţi antioxidante dovedite. Următoarele opt săptămâni sucul de portocale a fost înlocuit cu o altă băutură,săracă în flavanoni. Înainte şi după fiecare din aceste perioade,cercetătorii au supus participanţii la teste cognitive (memorie,judecată,rezolvarea problemelor,atenţie,etc.)

"Funcţiile cognitive globale s-au îmbunătăţit semnificativ după cele două luni în care s-a consumat suc extrem de concentrat în flavanoni",arată cercetătorii. Beneficiile nu sunt spectaculoase,dar ele există în mod real îndeosebi în privinţa memoriei.

Specialiştii apreciază că rezultatele ar trebui să încurajeze o mai bună studiere a efectului alimentelor şi al băuturilor bogate în flavanoni asupra capacităţilor cerebrale şi mai ales asupra declinului cognitiv. În afară de flavonoide,portocalele au o importantă cantitate de vitamina C şi de carotenoide (beta-caroten,luteină),antioxidanţi care menţin sănătatea întregului organism.