Cele 10 reguli de aur ale alimentaţiei echilibrate

1 66231 original jpg jpeg

Ţi se recomandă de atâtea ori să optezi pentru o alimentaţie echilibrată, fără să ţi se spună exact în ce constă aceasta. Iată regulile de aur pe care trebuie să le urmezi, pentru o viaţă sănătoasă.

1.     Consumă 5 porţii de fructeşi legumepe zi. Fructele şi legumele îţi aduc belşug de vitamine,minerale şi fibre. O porţie înseamnă 80-100 g fructe sau legume – adică,o roşie medie,un bol de supă,un măr,o mână de fasole verde,2 caise... Consumă fructele şi legumele crude sau gătite,conservate sau congelate,sub formă de compot sau de suc.

2.     Nu uita lactatele:laptele,brânzeturile,iaurturile îţi aduc calciu şi vitamina D,extrem de importante pentru buna funcţionar a sistemului osos,coagularea sângelui,contracţia musculară. Consumă lactate la fiecare masă,dar fără exces de unt şi de smântână,care conţin multe materii grase,şi nici de deserturi pe bază de lapte din comerţ,adesea prea grase şi prea dulci.

3.     Pastele,orezul,cartofii  fac parte dintr-o alimentaţie echilibrată. Sunt sursă de glucide complexe,un adevărat „combustibil” pentru organism. Consumă-le la fiecare masă:un bol de cereale dimineaţa,paste la prânz şi pâine seara. Cele mai sănătoase sunt cerealele integrale,mai bogate în fibre şi vitamine.

4.     Ai grijă să-ţi pui mereu în farfurie proteine– din carne,peşte,ouă. Carnea şi fierul îţi furnizează necesarul de fier,peştele aduce acizi graşi esenţiali. Mănâncă proteine de 1-2  ori pe zi. Consumă peşte cel puţin de 2 ori pe săptămână. Pentru mesele zilnice,alege carne mai puţin grasă- de pasăre,de curcan,de vită.

5.     Nu ocoli grăsimile:acestea fac şi ele parte dintr-o dietă echilibrată,cu condiţia să le alegi pe cele potrivite.  Uleiurile vegetale – de floarea-soarelui,de nucă,de măsline – sunt extrem de indicate. Găseşti grăsimi bune şi în peştele gras,precum şi în fructele oleaginoase (nuci,alune,migdale samd).  Mănâncă în schimb mai puţine mezeluri,produse de patiserie,produse prăjite sau pane.

6.    Dulciurilenu trebuie eliminate complet din alimentaţia zilnică,dar nici consumate în exces. Aduc plăcere,dar abuzul poate avea consecinţe nedorite.

7.    Sareadă savoare,dar în cantităţi limitate. Atenţie la produsele procesate din comerţ,care conţin sare din bleşug.

8.    Apae singura băutură esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Bea cel puţin 1,5 litri de apă pe zi,ca atare sau sub formă de infuzie/ceaiuri.

9.     Activitatea fizicăe ingredientul obligatoriu al unei vieţi sănătoase. Circa 30 de minute de mişcare rapidă pe zi -iată un exerciţiu la îndemâna oricui!

10.  Mâncarea trebuie să fie plăcere,nu uita asta! Mesele alături de cei dragi,cu preparate din cele mai diverse,trebuie să fie un reper în fiecare familie! Este şi un mod prin care îi înveţi pe cei mici regulile alimentaţiei „ca la carte”.

Citeşte şi:

Superalimente recomandate de nutriţionista Marie Vrânceanu

Adevărul despre NITRAŢII din APA de băut



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg