Efectele consumului de ciocolată negră asupra inimii
Tuturor ne place să mâncăm ciocolată. Conform unor studii, ciocolata neagră este bună pentru inimă, datorită conţinutului ridicat de cacao. Acestea mai arată că persoanele care mănâncă ciocolată neagră sunt mai sănătoase, din punct de vedere cardiovascular.
Acestea au circulaţia sângelui mai bună,menţin sub control tensiunea arterială,dar şi nivelul colesterolului. Doctorii recomandă consumul de ciocolată neagră,ca o parte a unei strategii de menţinere la distanţă a bolilor de inimă. „Ciocolata neagră ar trebui să fie parte a unui plan de viaţă care include consumul de alimente sănătoase,care sunt în mare parte pe bază de plante,practicarea de exerciţii fizice şi un somn adecvat,dar şi reducerea stresului şi menţinerea unei greutăţi corporale”,spune dr. Brunch.
Iată care sunt beneficiile ciocolatei negre pentru inimă
1. Previne dezvoltarea bolilor de inimă
Cacaua a fost legată de menţinerea unei inimi sănătoase. Studiile au arătat că menţine sub control tensiunea arterială,şi că popoarele din India consumau 4 ceşti de cacauă pe zi şi erau perfect sănătoşi. Se recomandă să fie consumată şi dacă ai dureri de cap,dar nu prea multă deoarece poate declanşa migrene. Persoanele care sunt alergice la cacao trebuie să fie atente când consumă ciocolată.
2. Este benefică pentru inimă şi vasele de sânge
Seminţele plantei Theobroma,care este fructul cacauei,sursa principală din ciocolata neagră,sunt bogate în compuşi activi cunoscuţi ca antioxidanţi. Ciocolata neagră se află printre primele 10 alimente bogate în antioxidanţi,împreună cu condimente cum sunt menta,cuişoarele,anasonul,pudra de cacao, dar şi fructele de pădure. Aceasta este bogată în flavonoide bioactive şi teobromină,care au efecte pozitive asupra celulelor inimii şi a vaselor de sânge. Contează cantitatea pe care o consumi.
"În general, beneficiile pentru sănătate depăşesc riscul de calorii suplimentare",spune Bunch. "Atunci când consumi ciocolată neagră care are mai mult de 70 - 80 % cacao, caloriile sunt relativ scăzute",faţă de formele mai puţin concentrate de ciocolată albă sau cea cu lapte,care sunt bogate în calorii.
3. Stimulează circulaţia sângelui
Mai multe dovezi cu privire la beneficiile asupra sănătăţii ale ciocolatei negre provin dintr-un studiu realizat în 2014 de un italian,care a arătat că,consumul de ciocolată neagră este benefic pentru persoanele care au boala arterelor periferice. Această boală scade fluxul sanguin la nivelul braţelor şi picioarelor,astfel încât pacienţii au adesea crampe dureroase şi dificultăţi în exercitarea mişcărilor,chiar şi în timp ce merg pe jos.
Dacă mănâncă 40 de gr de ciocolată neagră,au o îmbunătăţire a fluxului sanguin. Aceasta este bogată în substanţe active cunoscute sub numele de polifenoli,şi care oferă o îmbunătăţire semnificativă a circulaţiei sângelui.
4. Menţine sub control tensiunea arterială
În cazul în care suferi de hipertensiune arterială,există o veste bună pentru tine. Consumul de ciocolată neagră este legat de reducerea tensiunii arteriale,conform unor studii. Cele mai multe dintre ele au fost pe termen scurt,dar chiar şi o durată de 18 săptămâni a arătat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.
În acest studiu,oamenii au mâncat aproximativ 6 gr de ciocolată neagră pe zi. Cercetătorii au comparat acest grup,cu cei care au consumat aceeaşi cantitate de ciocolată albă,iar ciocolata neagră a fost câştigătoarea. Tensiunea arterială sistolică la persoanele care au consumat ciocolată neagră a scăzut cu trei puncte,în timp ce tensiunea arterială diastolică a scăzut cu două puncte.
5. Scade nivelul de colesterol
Dacă vrei să menţii sub control colesterolul,studiile spun că trebuie să consumi ciocolată neagră. Într-un studiu,persoanele cu hipertensiune arterială au mâncat 100 de gr de ciocolată,fie neagră,fie albă. Cei care au consumat ciocolată neagră au înregistrat o scădere în medie de 12 % a colesterulului rău,care este legat de un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. În acelaşi timp a crescut nivelul colesterolului bun,asta datorită teobrominei care se găseşte în cacao.