Fructele verii: ce efecte au asupra corpului
Pline de vitamine şi fibre, fructele proaspete sunt gustarea ideală între mese, dar şi opţiunea cea mai săracă în calorii pentru desert.
Fructe /100g Calorii
Căpşuni 32
Caise 48
Cireşe 63
Mure 43
Nectarine 47
Pepene galben 34
Pepene verde 30
Piersici 39
Vişine 50
Zmeură 52
Cireşele reduc colesterolul „rău“
Sunt printre cele mai apreciate şi aşteptate fructeale verii,însă pe lângă faptul că sunt foarte gustoase,au şi numeroase beneficii pentru sănătate. Pigmentul antocianin,cel care oferă culoarea roşie a cireşelor,are rolul de a reduce inflamaţiile,cum sunt cele articulare,scade colesterolul „rău“ din sânge şi protejează inima. În plus,studiile au arătat că cei care urmează o cură de cireşe de 2-3 săptămâni sunt mai protejaţi împotriva afecţiunilor asociate cu înaintarea în vârstă,precum demenţa sau maladia Alzheimer.
Vişinele stimulează imunitatea
Abundă în vitamine şi minerale,cum ar fi grupul de vitamine B,vitaminele C şi E,precum şi calciu,fosfor şi zinc. Vişinile sunt recomandate celor care suferă de anemie şi lipsa poftei de mâncare. Fructele conţin potasiu,care te va energiza,întăresc sistemul imunitar şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui.
Murele,de ajutor în timpul sarcinii
Supărătoarelor dureri de cap le poţi veni de hac cu o mână de mure proaspete. Ele conţin salicilin,substanţa activă din aspirină. Sunt recomandate şi viitoarelor mămici,întrucât reprezintă o sursă naturală de acid folic,substanţă care ajută la buna dezvoltare a bebeluşului. Nu trebuie neglijat nici conţinutul de antocianine,care împiedică formarea celulelor canceroase.