Idei pentru un mic dejun diversificat
Atât adulţii, cât şi – mai grav! – copiii şi adolescenţii (care nu fac altceva decât să ia exemplu de la adulţi), sar peste micul dejun.
Tinerii îşi încep ziua cu o cafea şi o ţigară,continuă eventual cu un preparat de tip fast-food (sandvici,hamburger,hot-dog) fără valoare nutritivă,dar explodând în calorii goale (chiar şi 800 Kcal/porţie),în loc de apă consumă băuturi energizante tip cola,sucuri industriale pline de E-uri şi calorii,sau fără calorii („zero”),dar cu îndulcitori chimici şi până seara târziu nu mai mănâncă aproape nimic. Seara,însă,„compensează” totul cu alimente grele,indigeste şi nehrănitoare.
Aşa că,ar fi cazul să reînvăţaţi să luaţi micul dejun!
Un mic dejun sănătos va fi compus din:
- un aliment bogat în proteine animale,grăsimi saturate şi monosaturate:carne,ouă,brânză,unt (nu se consumă toate la o masă,ci câte unul,în zile diferite din săptămână);
- un aliment bogat în proteine vegetale şi glucide complexe:ex. pâine integrală;
- apă minerală naturală,ceai din plante medicinale,ceai verde sau negru,cafea fără lapte şi de preferinţă îndulcită cu puţină miere (pusă nu când este fierbinte!) sau steviozidă.