Învaţă să citeşti corect etichetele produselor alimentare!

1 64744 original jpg jpeg

Eticheta nutriţională a produselor alimentare îţi oferă informaţii esenţiale despre calitatea acestora.Iată cum înţelegem corect eticheta nutriţională!

Dacă urmăreşti să ai o alimentaţie echilibrată,este bine să-ţi creezi un obicei din a citi eticheta nutriţională. Mai mult,trebuie să te asiguri că înţelegi corect informaţiile citite,iar astfel vei face,cu siguranţă,cele mai potrivite alegeri alimentare.

 „Eticheta nutriţională a unui produs ne ajută să înţelegem profilul nutriţional al acestuia. Putem afla,astfel,câte calorii ne aduce produsul în cauză,ce cantitate şi ce tipuri de grăsimi conţine,dar şi cât zahăr sau câtă sare vom adăuga dietei noastre consumând acel produs. Toate aceste detalii sunt valoroase,mai ales pentru cei care doresc să aibă o alimentaţie corectă şi echilibrată,însă,fiecare dintre noi ar trebui să înveţe cum să citească şi să înţeleagă eticheta nutriţională”,spune Corina Zugravu,Medic Primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.

La ce să te uiţi pe eticheta nutriţională?

1. Valoarea energetică-reprezintă,de fapt,numărul de calorii pe care ni-l aduce produsul respectiv. Este exprimată în două unităţi de măsură:kJ (kilojouli) şi kcal (kcalorii). De interes pentru noi sunt doar kcaloriile (caloriile).

Caloriile (kcal) sunt prezentate,de obicei,pentru 100 g de produs sau per porţie. În plus,pentru a fi mai uşor vizibilă,informaţia este repetată pe faţa ambalajului,sub forma unei casete în care sunt înscrise:valoarea energetică pentru o porţie de produs,dar şi contribuţia unei porţii  la necesarul caloric pentru o zi (apreciat ca fiind 2000 kcal/zi).

Contribuţia la necesarul caloric zilnic este exprimată procentual,tocmai pentru a înţelege mai uşor cât anume din caloriile pe care le putem consuma într-o zi au fost acoperite prin consumul unei porţii din produs.

2. Cantitatea şi calitatea grăsimilor dintr-un aliment.În informaţiile nutriţionale găsim înscrisă cantitatea totală de grăsimi exprimată,de obicei,în grame (100 g de produs),dar şi tipurile de grăsimi care o compun,respectiv cantitatea din fiecare tip.

·         Grăsimile saturate(acizii graşi saturaţi) sunt grăsimile care determină creşterea colesterolului rău (LDL),dacă sunt consumate în exces;într-o alimentaţie echilibrată,cantitatea maximă de grăsimi saturate consumată într-o zi nu trebuie să depăşească 20 g.

·         Grăsimile mononesaturate şi grăsimile polinesaturate,adică acizii graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi,sunt aşa numitele grăsimi bune,care scad colesterolul LDL (colesterol rău). Dacă nu există restricţii de aport caloric,cantitatea de grăsimi mono şi polinesaturate poate ajunge la 50 g/zi.

·         Omega 3 şi Omega 6sunt grăsimile esenţiale care ne sunt absolut necesare în alimentaţie,ele neputând fi produse de organismul nostru;ele fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate şi se recomandă un consum zilnic de 2 g de Omega 3 (acid alfa linoneic) şi 10 g de Omega 6 (acid linoleic).

3.Conţinutul de sare-este o altă informaţie importantă de care trebuie să ţinem cont. Un consum crescut de sare duce la  hipertensiune arterială,factor de risc important pentru boala cardiovasculară. Trebuie să ştim că informaţia din tabelul nutriţional indică sarea totală (bazată pe conţinutul total de sodiu al produsului) şi nu neapărat sarea adaugată ca atare în produs.  Pentru o alimentaţie echilibrată este bine să alegem produsele cu un conţinut cât mai mic de sare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum zilnic de maxim 5 g de sare,însă,în România,consumul mediu de sare este mai mult decât dublu faţă de cel recomandat.

4. Conţinutul de zahăr-este menţionat în tabelul nutriţional sub forma „zaharuri” şi reprezintă conţinutul total de zaharuri din aliment,inclusiv zahărul care provine din fructe (fructoză). Cantitatea totală de zaharuri nu trebuie să depăşească 90 g/zi şi este bine ca cea mai mare parte din aceasta să provină din fructe,în detrimentul zahărului adăugat sau al dulciurilor concentrate.

5. Prezenţa grăsimilor trans artificiale-este unul dintre subiectele cele mai discutate în ultima vreme,dat fiind noua directivă FDA (Administraţia Americană Pentru Alimente şi Medicamente) care a impus industriei alimentare din SUA un termen de 3 ani pentru a elimina aceste grăsimi rele din produse.

„Ȋn Europa,grăsimile trans artificiale (cele care provin din grăsimile parţial hidrogenate) au fost eliminate voluntar de către cei mai mulţi dintre producători. Reformularea cea mai radicală s-a realizat acum mai mult de 15 ani pentru produsele din categoria margarine,când au apărut margarinele de generaţie nouă,de exemplu. Pentru acestea s-a recurs la folosirea unei mici cantităţi de grăsimi vegetale tropicale (de palmier,de cocos) – grăsimi cu o consistenţă solidă în mod natural,eliminându-se astfel grăsimile parţial hidrogenate”,spune Corina Zugravu.

Eticheta nutriţională nu furnizează informaţii referitoare la prezenţa grăsimilor trans în alimente. Pentru a identifica dacă un produs conţine sau nu grăsimi trans,trebuie să citim cu atenţie lista de ingrediente. Sintagma „grăsimi parţial hidrogenate” indică faptul că respectivul produs conţine grăsimi trans artificiale şi,prin urmare,este mai bine să îl evităm.

Cum identifici margarina de generaţie nouă la raft?

În comerţ se găsesc mai multe tipuri de margarină care au un conţinut diferit de ingrediente.Poţi identifica uşor margarinele de generaţie nouă (margarinele tartinabile,de calitate)  prin citirea cu atenţie a etichetei. În lista de ingrediente nu trebuie să apară grăsimile parţial hidrogenate. În plus,grăsimile esenţiale Omega 3 şi 6 sunt,de obicei,menţionate pe etichetă.



Recente

shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg