Mănânci fără să-ţi fie foame? Află care e cauza
Când simţi nevoia permanentă de a ciuguli, întreabă-te care e cauza reală. Poate fi din cauza stresului, a oboselii – sau poate organismul încearcă să-ţi semnaleze anumite carenţe. De multe ori, foamea ascunde alte nevoi care pot fi satisfăcute fără aport suplimentar de calorii.
Eşti excesiv de stresată
Stresul face foame. Pare o lucru ciudat, dar aşa e. După o zi nebună la muncă, simţi nevoia să dai iama în frigider. Şi nu te opreşti la mâncăruri dietetice, nu. Ai o poftă nebună de savarine, produse de patiserie, mâncăruri cremoase, preparate cu belşug de grăsimi. Asta, pentru că alimentele preferate stimulează eliberarea neutrotransmiţătorilor care aduc bună dispoziţie. Prin urmare, să nu cazi în capcana asta! Răsfaţă-ţi simţurile mai bine cu un ceai aromat, cu câteva pătrăţele de ciocolată de bună calitate sau cu o mână de fructe oleaginoase crude, care dau rapid saţietate – migdale, alune de pădure - , sau cu o mână de fructe deshidratate.
Nu dormi suficient
Studiile confirmă că există o legătură între calitatea somnului, orele de odihnă şi indicele de masă corporală. Cercetătorii au remarcat că orele mai puţine de somn duc la un dezechilibru hormonal care îndeamnă organismul să se hrănească suplimentar. Şi stresul poate fi responsabil de diminuarea calităţii şi duratei odihnei, ceea ce iarăşi duce la foame. Prin urmare, nevoia de a „ciuguli” poate fi neutralizată cu un somn pe cinste.
Mănânci şi te uiţi la televizor
Dacă ai obiceiul să priveşti la emisiunea preferată având pe genunchi un platouaş bine garnisit... să nu-ţi fie de mirare că ţi se face iar foame. Un studiu englez arată că micul ecran focalizează toată atenţia privitorului, făcându-l să uite ce şi mai ales cât au mâncat. Prin urmare, când stai cu ochii în ecran, nu ai acel sentiment de saţietate. De îndată ce emisiunea s-a terminat, dai iama în frigider!
Te răsfeţi cu prea mult zahăr
Sună paradoxal, dar zahărul „cheamă” şi mai mult zahăr. Consumul de zahăr duce la dezechilibre hormonale care încetinesc producerea de leptină (hormon al saţietăţii) şi cresc secreţia de grelină, hormonul care duce semnalul foamei la creier. Prin urmare, fără a elimina total din dietă deserturile, impune-ţi să le mănânci în cantităţi limitate şi, când pofta de dulce nu se potoleşte, să înlocuieşti zaharurile procesate cu un fruct.