Românii consumă de două ori mai multă sare decât doza normală

1 66179 original jpg jpeg

Sodiul este un mineral vital care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, dar nici să abuzăm de el. Potrivit unui studiu realizat de medicul nutriţionist Cornelia Zugravu, şi aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, un român consumă, în medie, 11 g de sare pe zi, ceea ce înseamnă dublu faţă de doza normală recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Excesul de sare este un factor favorizant pentru hipertensiunea arterială. Sinteza naţională „Evaluarea conţinutului de sare din alimente şi a ingestiei de sare în România,în vederea reformulării produselor şi corectării obiceiurilor alimentare" a calculat, în 2011, conţinutul de sare din câteva categorii de produse: fast-food, sosuri, mâncare gătită tip catering şi gospodării individuale.

Din analiza probelor s-a dovedit că nivelul de clorură de sodiu este variat, aşa că nu toate tipurile de shaorma, burgeri, pizza sau alte produse au la fel de multă sare. Media de 1,36 g/100 g de produs este mai mare decât cea regăsită în mâncarea gătită în cadrul firmelor de catering sau acasă",explică medicul nutriţionist Cornelia Zugravu.

Ascunsă" în ketchup şi maioneză

Au fost analizate probe de ketchup, maioneză şi o a treia grupă, denumită generic

alte sosuri". Intervalul de variaţie a fost,pentru maioneză,de min. 0,7,max 1,62 g/100 g de sos,pentru ketchup:0,85:2,44 g/100 g de sos şi pentru alte sosuri 0,3:3,1g/100 g sos", explică medicul.

Află de AICI în ce alimente se mai ascunde sarea.Recente

Secret, zodii jpg
George Clooney, Lisa Snowdon  Shutterstock jpg
Curatenie jpg
cupluri de vedete  sursa   Shutterstock jpg
flori shutterstock 553167952 jpg
apocalipsa jpg
joburi de viitor jpg
Obiceiuri noi jpg
Suflet pereche jpg
Job jpg
femeie cu geantă  foto   Shutterstock jpg
Parinte jpg
Test jpg
print 3d  Shutterstock jpg
Ce spune despre tine culoarea preferata  Sursa foto shutterstock 1981034735 jpg
Intelepciune jpg
prima intalnire jpg
Cuplu jpg
Stres jpg
Restaurant cu specific italian jpg