Tot ce trebuie să ştii despre foitaje

1 78929 original jpg jpeg

Atunci când ai poftă de ceva dulce şi vrei să prepari rapid un desert, fără să fii nevoită să frămânţi, aluaturile din comerţ sunt soluţia cea mai la-ndemână. Sunt ele şi cele mai sănătoase?

Aluatul foitaj, foile de plăcintă şi aluatul fraged sunt cele mai căutate aluaturi gata preparate. Din componenţa lor nu lipsesc grăsimile vegetale, unele parţial hidrogenate – acestea din urmă fiind responsabile pentru creşterea valorilor colesterolului rău şi a trigliceridelor. Din acest motiv, aluaturile din comerţ trebuie consumate cu moderaţie.

Aluatul foitaj, ideal pentru ştrudele

După reţeta franţuzească, aluatul foitaj este preparat din 50% şi 50% ouă şi unt. Englezii au modificat reţeta originală şi au înlocuit o parte din unt cu grăsimi vegetale, fără să mai adauge ouă. Deoarece în componenţa aluatului de foitaj nu intră şi apa, acesta are o consistenţă sfărâmicioasă după ce este copt. Cele mai multe dintre aluaturile disponibile în comerţ sunt preparate cu grăsimi vegetale, cum este uleiul de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă, primul din ele fiind parţial hidrogenat. Grăsimile sunt cele care permit aluatului să se despartă în foi. Din el pot fi preparate atât reţete dulci, cum sunt ştrudelele sau mille-feuille, dar şi sărate, precum saleurile, plăcintele cu carne sau cu ciuperci.

Foile de plăcintă, sărace în grăsimi

Sunt preparate doar din făină cu un conţinut ridicat de gluten, amidon de porumb, sare şi apă, dar sunt destul de greu de manevrat deoarece sunt foarte subţiri şi uscate. Pentru ca foile să nu se crape, ele trebuie unse, una câte una, cu ulei sau unt topit. Din ele se prepară plăcintele crocante cu brânză, mere sau dovleac, precum şi baclavalele şi sarailiile.

Tartele, doar cu aluat fraged

Aluatul fraged are o consistenţă sfărâmicioasă, fiind recomandat pentru prepararea tartelor, a biscuiţilor şi a unor sortimente de plăcinte. Spre deosebire de celelalte tipuri de aluat, el se pune în tavă doar cu hârtie de copt. Din compoziţia lui nu lipsesc uleiurile vegetale (de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă), făina albă de grâu, apa, zahărul şi oţetul din vin. Pentru a se coace mai bine, este recomandat să fie înţepat din loc în loc cu furculiţa.

Bine de ştiut

Aluatul fraged, foile de plăcintă şi aluatul foitaj trebuie decongelate înainte de preparare. Se ţin la temperatura camerei 30-40 de minute şi nu se decongelează în cuptorul cu microunde.

Tabelul caloriilor

100 g

Valoare energetică 383 kcal

Grăsimi 24 g

Carbohidraţi 36 g

Valoare energetică 290 kcal

Grăsimi 1 g

Carbohidraţi 61 g

Valoare energetică 449 kcal

Grăsimi 27 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 456 kcal

Grăsimi 30 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 406 kcal

Grăsimi 30 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 363 kcal

Grăsimi 29 g

Carbohidraţi 18 g



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg