Tot ce trebuie să ştii despre foitaje

1 78929 original jpg jpeg

Atunci când ai poftă de ceva dulce şi vrei să prepari rapid un desert, fără să fii nevoită să frămânţi, aluaturile din comerţ sunt soluţia cea mai la-ndemână. Sunt ele şi cele mai sănătoase?

Aluatul foitaj, foile de plăcintă şi aluatul fraged sunt cele mai căutate aluaturi gata preparate. Din componenţa lor nu lipsesc grăsimile vegetale, unele parţial hidrogenate – acestea din urmă fiind responsabile pentru creşterea valorilor colesterolului rău şi a trigliceridelor. Din acest motiv, aluaturile din comerţ trebuie consumate cu moderaţie.

Aluatul foitaj, ideal pentru ştrudele

După reţeta franţuzească, aluatul foitaj este preparat din 50% şi 50% ouă şi unt. Englezii au modificat reţeta originală şi au înlocuit o parte din unt cu grăsimi vegetale, fără să mai adauge ouă. Deoarece în componenţa aluatului de foitaj nu intră şi apa, acesta are o consistenţă sfărâmicioasă după ce este copt. Cele mai multe dintre aluaturile disponibile în comerţ sunt preparate cu grăsimi vegetale, cum este uleiul de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă, primul din ele fiind parţial hidrogenat. Grăsimile sunt cele care permit aluatului să se despartă în foi. Din el pot fi preparate atât reţete dulci, cum sunt ştrudelele sau mille-feuille, dar şi sărate, precum saleurile, plăcintele cu carne sau cu ciuperci.

Foile de plăcintă, sărace în grăsimi

Sunt preparate doar din făină cu un conţinut ridicat de gluten, amidon de porumb, sare şi apă, dar sunt destul de greu de manevrat deoarece sunt foarte subţiri şi uscate. Pentru ca foile să nu se crape, ele trebuie unse, una câte una, cu ulei sau unt topit. Din ele se prepară plăcintele crocante cu brânză, mere sau dovleac, precum şi baclavalele şi sarailiile.

Tartele, doar cu aluat fraged

Aluatul fraged are o consistenţă sfărâmicioasă, fiind recomandat pentru prepararea tartelor, a biscuiţilor şi a unor sortimente de plăcinte. Spre deosebire de celelalte tipuri de aluat, el se pune în tavă doar cu hârtie de copt. Din compoziţia lui nu lipsesc uleiurile vegetale (de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă), făina albă de grâu, apa, zahărul şi oţetul din vin. Pentru a se coace mai bine, este recomandat să fie înţepat din loc în loc cu furculiţa.

Bine de ştiut

Aluatul fraged, foile de plăcintă şi aluatul foitaj trebuie decongelate înainte de preparare. Se ţin la temperatura camerei 30-40 de minute şi nu se decongelează în cuptorul cu microunde.

Tabelul caloriilor

100 g

Valoare energetică 383 kcal

Grăsimi 24 g

Carbohidraţi 36 g

Valoare energetică 290 kcal

Grăsimi 1 g

Carbohidraţi 61 g

Valoare energetică 449 kcal

Grăsimi 27 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 456 kcal

Grăsimi 30 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 406 kcal

Grăsimi 30 g

Carbohidraţi 46 g

Valoare energetică 363 kcal

Grăsimi 29 g

Carbohidraţi 18 g



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg