Valeriana beneficii. 3 afecţiuni pe care le combate cu succes

valeriana beneficii jpeg

Valeriana beneficii. Supranumită „valiumul vegetal“, valeriana, spre deosebire de alte plante, nu creează dependenţă şi nici nu dă efecte nedorite dacă este consumată în cantităţile recomandate.

1. Valeriana beneficii - Te ajută să scapi de INSOMNIE

Printre compuşii chimici ai valerianei,acidul izovalerianic exercită asupra sistemului nervos central efecte sedative şi relaxante care contribuie la facilitarea somnului şi la ameliorarea calităţii lui. Valeriana poate fi folosită singură sau în combinaţie cu alte plante cu virtuţi sedative cum sunt muşeţelul sau passiflora. Efectele benefice se simt după aproximativ o lună de la încercarea următoarelor remedii:

-infuzie de rădăcină de valeriană (o linguriţă de plantă la o cană de apă fiartă,infuzată timp de zece minute,pe care o bei apoi pe parcursul a unei ore înainte de culcare,îndulcită cu miere)

-tinctură de valeriană (4-6 ml,cu o jumătate de oră sau o oră înainte de culcare)

-capsule cu valeriană (400-600 mg tot cu aproape o oră înainte de somn)

Valeriana beneficii - Extrasfat

Folosirea pe o perioadă de mai mult de o lună şi jumătate poate să dea… insomnie,iar oprirea bruscă a curei cu valeriană este posibil să atragă palpitaţii,delir sau stare de agitaţie.

2. Valeriana îţi domoleşte DURERILE DIGESTIVE

Valeriana este folosită şi contra crampelor stomacale sau a problemelor sistemului digestiv. Proprietăţile antispastice atenuează spasmele digestive şi durerile intestinale provocate de nivelul crescut de stres sau de sindromul de colon iritabil. În acest scop,poţi utilize valeriana:

-infuzie (o linguriţă la o jumătate de cană de apă fiartă)

-tinctură (între 20 şi 50 de picături,de 1-5 ori pe zi)

3. Valeriana beneficii - Alungă STĂRILE DEPRESIVE

Ştiai că rădăcinile şi rizomii valerianei conţin nu mai puţin de 150 de componente chimice? Dintre ele,uleiului volatil şi acidului izovalerianic i se datorează efectele decontractante şi calmante pe care le are valeriana. Destinde,calmează iritabilitatea şi stresul,acţionează contra anxietăţii. Se poate folosi sub mai multe forme:

-infuzie din rădăcini uscate de valeriană (o linguriţă de plantă ţinută într-o cană cu apă fiartă timp de 5-10 minute,în care adaugi puţină miere,pentru a atenua gustul neplăcut)

-tinctură (20-30 până la 50-60 de picături de 3-5 ori pe zi,cu puţină apă îndulcită)

-capsule cu extract de valeriană (o capsulă de trei ori pe zi,înainte de masă,cu un pahar cu apă,pe o perioadă de o lună sau două)

Este posibil ca după o oră sau două după ce iei valeriană să observi că are un efect sedativ. De aceea,este indicat să nu şofezi şi să nu foloseşti obiecte cu care te-ai putea răni.

Valeriana beneficii - Precauţii

-Urmează cu stricteţe dozele recomandate de farmacistul de la care cumperi valeriana,sub orice formă ar fi. Planta nu dă efecte secundare sau dependenţă,dar trebuie avut grijă să nu fie luată în asociere cu somnifere sau dacă suferi de vreo afecţiune hepatică.

-Luată în exces,valeriana poate da stări de oboseală,crampe gastrice şi tremur

-Nu este recomandată femeilor însărcinate şi copiilor