Vânăta, leguma de sezon cu uimitoare beneficii anticancer
Banala vânătă, din care vara facem salată, o punem pe grătar sau o adăugăm în diverse mâncăruri, este omniprezentă în bazinul Mediteranei şi în Orientul Apropiat.
Vânăta,pe numele său oficial Solanum melongena,o specie a genului Solanum,originară din India de Sud şi Sri Lanka,este o plantă de cultură importantă,crescută pentru fructul ei alb sau violet.A fost cultivată în ţările din Asia de Sud şi de Est încă din preistorie,dar se pare că a fost cunoscută de către lumea occidentală acum nu mai mult de aproximativ 1500 de ani. Ea şi-a făcut loc în bucătăria europeană la începutul Evului Mediu,fiind adusă de negustorii arabi în ţările din jurul Mediteranei. Vânăta este o legumă sănătoasă,plină de fibre şi cu foarte puţine calorii (35 kcal în 100gr),iar datorită versatilităţii sale poate fi un burete pentru alte arome în mâncăruri,dar şi sosuri sau preparate la grătar.Iată ce beneficii îţi aduce consumul de vinete:-Are puternic efect antioxidant. În cercetări recente s-a descoperit că un anume fitonutrient aflat în vinete,nasunin,are capacitatea de a proteja membranele celulelor de efectul negativ al radicalilor liberi. Nasuninul,practic,„vânătă“ radicalii liberi,căutând să îi neutralizeze,dovedindu-şi astfel potenţialul efect anticancer.
Citeşte continuarea materialului AICI