Acastistele, leacuri pentru boli şi necazuri

1 79258 original jpg jpeg

Când necazurile şi bolile îţi fac traiul amar ţie sau celor dragi, un acatist citit timp de 40 de zile sau participarea la slujbele religioase în timpul cărora se citesc acatiste te ajută să treci cu bine peste toate.

Aduc forţă şi speranţă

În zilele de post sau când suferi de boală grea, când ai certuri sau necazuri în familia, dacă nu poţi avea copii sau te temi de primejdii, citirea unui acatist îţi poate da forţa de care ai nevoie şi speranţa că toate se vor face după voia Domnului, spre mai bine. Pentru fiecare problemă pe care o vezi fără rezolvare, acatistul este ca un leac sau un strigăt de ajutor către Dumnezeu. De pildă, la ceas de boală, cel care îţi poate veni în ajutor este Sfântul Nectarie. Când te cuprinde frica de dezastre naturale sau războaie, ajută acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Dacă nu-ţi găseşti perechea, caută acatistul Sfintei Xenia. Viitoarele mămici se pot ruga pentru o naştere uşoară citind acatistul Maicii Domnului – Grabnică Ajutătoare sau pe cel al Sfintei Ecaterina.

În timpul citirii lor, se stă în picioare

Ceea ce au special acatistele este faptul că descriu episoade din viaţa sfinţilor sau evenimente legate de o anumită sărbătoare, ajutându-te să iei exemplu de la cei care au mers pe calea deschisă de Hristos. Modul în care sunt citite este indicat chiar de cuvântul „acatist“ care provine din grecescul „ahatistos” şi care înseamnă neaşezat. Aceasta înseamnă că se cuvine să rămâi în picioare sau în genunchi la citirea lui, indiferent că îl asculţi în biserică sau că îl citeşti acasă.

Când participi la slujba acatistelor

Acatistul este şi o slujbă de mulţumire închinată Sfintei Treimi, Sfintei Cruci, Fecioarei Maria şi anumitor sfinţi. Se ţine în ajunul sărbătorilor sfinţilor cărora li se dedică sau în zilele de luni, miercuri şi vineri, de obicei seara, înainte sau după slujba de Vecernie. Dacă se întâmplă să te afli la o mănăstire, întreabă când se face slujba acatistelor, pentru că are loc după Utrenie, care poate fi dimineaţa sau imediat după miezul nopţii.

Ce sunt acatistele date în biserică

Tot acatiste sunt numite, impropriu, rugăciunile preoţilor la cererea credincioşilor. Pe o coală de hârtie, aceştia din urmă scriu numele celor pentru care se roagă şi eventual ce şi-ar dori pentru cei dragi, mai ales dacă sunt într-un moment de răscruce în viaţa lor. Cu câteva lumânări şi o sumă de bani, le aduc preoţilor, la altar. Preoţii se roagă şi devin mijlocitori, ajutători pentru ca Domnul să împlinească gândurile bune ale creştinilor. Se spune că acatistele trebuie aduse cel puţin şase săptămâni la rând.

Ştiai că...

...unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi dintre acatiste este cel închinat Maicii Domnului? După modelul acestuia, au fost scrise acatiste în cinstea sfinţilor.

…toate acatistele sunt cuprinse în două cărţi de ritual: „Acatistierul“ şi „Ceaslovul“?

…citirea acatistelor Sfinţilor Efrem, Stelian sau Nectarie îi ajută pe cei care vor să fie binecuvântaţi de Dumnezeu cu un prunc?Recente

burnout jpeg
SPAM jpg
intalnire romantica jpg
Emoticoane jpg
inselat jpg
nevoia de control   volan   shutterstock 2011393733 jpg
Frica jpg
angajare   interviu   hr process gb5e304e4d 1280 png
Excentric jpg
Narcisist jpg
Top 6 greseli de management care duc angajatii mai aproape de burnout jpg
femeie cu catel jpg
OK Manastirea Humor 523823332 jpg
lider familie shutterstock 1256373445 jpg
echilibru jpg
Longevitate jpg
Fericire jpg
multe obiecte   colectionare compulsiva   shutterstock 1742622026 jpg
Frica jpg
cuplu film shutterstock 695805913 jpg