Acastistele, leacuri pentru boli şi necazuri

1 79258 original jpg jpeg

Când necazurile şi bolile îţi fac traiul amar ţie sau celor dragi, un acatist citit timp de 40 de zile sau participarea la slujbele religioase în timpul cărora se citesc acatiste te ajută să treci cu bine peste toate.

Aduc forţă şi speranţă

În zilele de post sau când suferi de boală grea, când ai certuri sau necazuri în familia, dacă nu poţi avea copii sau te temi de primejdii, citirea unui acatist îţi poate da forţa de care ai nevoie şi speranţa că toate se vor face după voia Domnului, spre mai bine. Pentru fiecare problemă pe care o vezi fără rezolvare, acatistul este ca un leac sau un strigăt de ajutor către Dumnezeu. De pildă, la ceas de boală, cel care îţi poate veni în ajutor este Sfântul Nectarie. Când te cuprinde frica de dezastre naturale sau războaie, ajută acatistul Acoperământul Maicii Domnului. Dacă nu-ţi găseşti perechea, caută acatistul Sfintei Xenia. Viitoarele mămici se pot ruga pentru o naştere uşoară citind acatistul Maicii Domnului – Grabnică Ajutătoare sau pe cel al Sfintei Ecaterina.

În timpul citirii lor, se stă în picioare

Ceea ce au special acatistele este faptul că descriu episoade din viaţa sfinţilor sau evenimente legate de o anumită sărbătoare, ajutându-te să iei exemplu de la cei care au mers pe calea deschisă de Hristos. Modul în care sunt citite este indicat chiar de cuvântul „acatist“ care provine din grecescul „ahatistos” şi care înseamnă neaşezat. Aceasta înseamnă că se cuvine să rămâi în picioare sau în genunchi la citirea lui, indiferent că îl asculţi în biserică sau că îl citeşti acasă.

Când participi la slujba acatistelor

Acatistul este şi o slujbă de mulţumire închinată Sfintei Treimi, Sfintei Cruci, Fecioarei Maria şi anumitor sfinţi. Se ţine în ajunul sărbătorilor sfinţilor cărora li se dedică sau în zilele de luni, miercuri şi vineri, de obicei seara, înainte sau după slujba de Vecernie. Dacă se întâmplă să te afli la o mănăstire, întreabă când se face slujba acatistelor, pentru că are loc după Utrenie, care poate fi dimineaţa sau imediat după miezul nopţii.

Ce sunt acatistele date în biserică

Tot acatiste sunt numite, impropriu, rugăciunile preoţilor la cererea credincioşilor. Pe o coală de hârtie, aceştia din urmă scriu numele celor pentru care se roagă şi eventual ce şi-ar dori pentru cei dragi, mai ales dacă sunt într-un moment de răscruce în viaţa lor. Cu câteva lumânări şi o sumă de bani, le aduc preoţilor, la altar. Preoţii se roagă şi devin mijlocitori, ajutători pentru ca Domnul să împlinească gândurile bune ale creştinilor. Se spune că acatistele trebuie aduse cel puţin şase săptămâni la rând.

Ştiai că...

...unul dintre cele mai cunoscute şi mai vechi dintre acatiste este cel închinat Maicii Domnului? După modelul acestuia, au fost scrise acatiste în cinstea sfinţilor.

…toate acatistele sunt cuprinse în două cărţi de ritual: „Acatistierul“ şi „Ceaslovul“?

…citirea acatistelor Sfinţilor Efrem, Stelian sau Nectarie îi ajută pe cei care vor să fie binecuvântaţi de Dumnezeu cu un prunc?



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg