Arhiepiscopul de Canterbury: Biserica trebuie să reconsidere portretizarea lui Isus ca bărbat alb

1 shutterstock 186707744 jpg jpeg

Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury şi şeful Bisericii Angliei, a declarat că biserica ar trebui să reconsidere portretizarea lui Isus ca bărbat alb.

În contextul protestelor recente „Black Lives Matter“, Welby a fost întrebat dacă felul în care biserica occidentală îl înfăţişează pe Isus trebuie „regândit”. „Da, bineînţeles”, a declarat episcopul, adăugând că Isus a fost oricum portretizat diferit în ţările din întreaga lume. Acesta a adăugat că în bisericile anglicane din întreaga lume Isus este portretizat conform culturii din ţara respectivă, potrivit CNN.

„Intraţi în bisericile lor şi nu veţi vedea  un Isus alb, ci unul negru, asiatic sau un bărbat din Orientul Mijlociu, care, e, desigur, cel mai aproape de adevăr. Îl veţi vedea pe Isus înfăţişat în tot atâtea feluri câte culturi există în lume“, a explicat el. 

Acesta a ţinut să precizeze că reprezentările lui Isus în icoane sau statui reprezintă, mai degrabă, o imagine a întrupării lui Dumnezeu ca om.

Proteste de amploare au avut loc la nivel mondial, în ultimele 2 luni, sub sloganul „Black Lives Matter“, după ce un bărbat de culoare din SUA, George Floyd, a fost ucis de un poliţist.

Evenimentele au luat o asemenea amploare încât multe persoane, companii sau entităţi s-au „adaptat“ pentru a nu fi considerate rasiste.

Astfel, filmul „Pe aripile vântului“, a fost retras o perioadă de la HBO Max, deoarece a fost considerat rasist pentru faptul că prezintă o poveste cu sclavi.

Un alt exemplu este al companiei de cosmetice LʼOreal, care, de teama acuzaţiilor de rasism, a eliminat cuvintele „alb“ şi „lumină“ din descrierea produselor sale.

FOTO SHUTTERSTOCK