Ce nu ştiai despre Sfânta Parascheva

1 71550 original jpg jpeg

Zi de praznic pentru toţi creştinii ortodocşi, 14 octombrie este închinată pomenirii Sfintei Parascheva, care a intrat în tradiţia ortodoxă ca mare vindecătoare şi ocrotitoare a Moldovei.

Sfânta Parascheva şi fratele ei s-au născut într-o familie înstărită de creştini şi au fost crescuţi cu frică de Dumnezeu.

Se întâmpla în secolul al XI-lea,în satul Epivata,aflat pe malul Mării Marmara. După moartea părinţilor,amândoi şi-au împărţit averea săracilor şi s-au retras la mănăstire.

Fratele Sfintei a primit numele Eftimie şi a ajuns epis­cop într-o localitate numită Madite,unde şi-a păstorit bine neamul până la sfârşitul vieţii.

Descoperire miraculoasă

Avea doar 25 de ani Sfânta,când un înger i-a spus în vis să se întoarcă în satul natal,pentru ca acolo să treacă la Dumnezeu.

Într-adevăr,după doi ani,în anul 1050,ea s-a stins din viaţă. Mai târziu,moaştele ei au fost găsite întregi în mormânt,în urma unei minuni.

Se spune că în apropierea ei a fost îngropat un om păcătos. Imediat după aceea,Sfânta s-a arătat în visele unor călugări şi le-a cerut să fie mutat păcătosul de lângă ea.

Cum toţi întârziau să-i împlinească rugămintea,ea s-a ivit iar în visul unuia şi l-a strigat atât de tare,de l-a îngrozit. Când a fost dezgropat,trupul Sfintei răspândea mireasmă de tămâie.Iaşiul,loc de odihnă veşnică

După dezvelirea mormântului,moaştele Sfintei au fost aşezate în Biserica Sfinţilor Apostoli din oraşul ei natal,unde au rămas vreme de 175 de ani.

052809d2ab56e2bab89daac9319844c7 jpg jpeg

Apoi,au fost mutate la Târnovo,în anul 1223. Aici au fost păstrate alţi 160 de ani,până când Bulgaria a căzut sub ocupaţie otomană.

Pentru puţin timp,turcii au cedat voievodului Mircea cel Bătrân rămăşiţele Sfintei,pentru ca apoi să le ofere cneaghinei Anghelina a Serbiei,motiv pentru care au fost luate din Ţara Românească şi duse la Belgrad.

Alţi 125 de ani au trecut şi turcii au ocupat şi Serbia,mutând moaştele Sfintei la palatul sultanului din Constantinopol.

De aici au fost răscumpărate în anul 1641 de domnul Moldovei,Vasile Lupu,şi aduse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi de la Iaşi.

Nici în locul acesta Sfânta nu şi-a găsit liniştea. Un incendiu a dus la mutarea moaştelor în Catedrala Mitropolitană,unde se găsesc astăzi.

Protectoarea ortodoxismului

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi datorită domnitorului Vasile Lupu,care a plătit 300 de pungi cu aur sultanului Murad al IV-lea.

Motivul? El spera ca această mutare să fie o stavilă în plus în faţa extinderii mişcării calviniste în Moldova.

Pentru a ajuta ortodoxismul,el ridicase şcoli,o tipografie şi Biserica Sfinţii Trei Ierarhi,unde au fost aşezate moaştele Sfintei.

Datorită acestui fapt,se spune că Sfânta Parascheva a apărat ortodoxismul şi Moldova din cele mai vechi timpuri.

În noaptea dintre 26 şi 27 decembrie 1888,moaştele Sfintei Parascheva se găseau în Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi,când flăcările unui incendiu au cuprins sfântul lăcaş.

90cd075c90aace2f1675fdec21496387 jpg jpeg

Racla de lemn în care erau păstrate rămăşiţele Sfintei a ars mocnit până dimineaţă. Atunci,preoţii şi credincioşii s-au cutremurat când au văzut că,prin pu­terea Domnului,se petrecuse o adevărată minune:moaştele rămăseseră intacte sub mormanul de jar. De atunci,ele au fost strămutate la Catedrala Mitropolitană.

A fost canonizată la noi în anul 1955

Fericitul Patriarh Eftimie al Bulgariei a fost cel care a trecut în sinaxarul Bisericii data de 14 octombrie ca zi de prăznuire a Sfintei Parascheva.

Din a doua jumătate a secolului al XIV-lea,cultul Sfintei a trecut şi la nord de Dunăre,la noi,dar abia în anul 1955 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis s-o canonizeze odată cu alţi sfinţi români şi să-i generalizeze cultul,datorită moaştelor ei făcătoare de minuni.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg