Minunile Sfântului Petru

1 70001 original jpg jpeg

Jumătate de milion de români îşi sărbătoresc onomastica la 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Ziua este denumită popular Sânpetru şi semnifică mijlocul verii agrare.

A fost fratele mai mare al Sfântului Apostol Andrei şi se crede că se trage din cetatea Betsaida,din Galileea. Numărându-se printre primii discipoli ai lui Iisus,a fost un apărător aprig al creştinismului,jertfindu-şi viaţa pentru Hristos.

Părinţii i-au dat numele Simon şi,povenind dintr-o familie săracă,nu a avut şansa să înveţe. S-a căsătorit şi,pentru a-şi întreţine familia,a ales să fie pescar în cetatea Capernaum. Primul contact cu creştinismul a fost prin fratele său,Andrei,care era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Împreună au mers să asculte predica Mântuitorului,care când i-a văzut a zis:„Tu eşti Simon,fiul lui Iona. Tu te vei chema Chifa“. În aramaică,chefa înseamnă piatră,iar în latină s-a tălmăcit cu denumirea de Petrus.

Ucenicul lui Hristos

O vreme,cei doi fraţi au avut grijă în continuare de familie,până când Iisus i-a chemat să-I fie apostoli. Se spune că,într-o zi,Simon şi Andrei pescuiau pe lacul Ghenizaretului. Mântuitorul a trecut pe acolo şi a văzut că cei doi nu reuşiseră să prindă nimic. Le-a zis să arunce din nou năvodul. La început,Simon a fost neîncrezător,dar a ascultat porunca Domnului şi năvodul s-a rupt sub greutatea peştelui. Atunci,Iisus i-a zis lui Simon „Vino după mine,că de acum vei fi pescar de oameni spre viaţă,în chipul în care ai pescuit aceşti peşti spre moarte.“

Minunile Sfântului Petru

După ridicarea la cer a Mântuitorului,Sfântul Apostol Petru a continuat să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu,mii de oameni îmbrăţişând creştinismul. Pe lângă predici,Sfântul Petru avea harul de a săvârşi minuni. Se spune că,într-o zi,intrând într-o biserică împreună cu Sfântul Ioan,a văzut un olog,i-a strâs mâna dreaptă şi a zis:„În numele Domnului nostru Iisus Hristos Nazarineanul,scoală-te si umblă“. Atunci ologul s-a ridicat şi a început să meargă. Iar minunile nu s-au oprit aici. Sfântul Apostol Petru l-a ridicat din morţi pe fiul unei văduve din Roma. Se spune că la căpătâiul celui răposat au fost chemaţi apostolul şi un vrăjitor. Acesta îl duşmănea pe apostol,deoarece spusese că el lucrează cu diavolul. A propus ca apostolul să fie omorât dacă el reuşeşte să-l învie pe fiul văduvei,iar oamenii au acceptat. După ce a făcut o vrajă,tânărul a mişcat capul,iar vrrăjitorul a cerut să-i fie respectată dorinţa. Apostolul însă a cerut ca tânărul să se ridice,să meargă şi să vorbească. Încercările vrăjitorului au dat greş de această dată. Apostolul s-a apropiat de pat şi a zis:„Tânărule,scoală! Domnul meu Iisus Hristos te înviază şi te tămăduieşte pe tine!“ Atunci tânărul a înviat! Vrăjitorul a fost iertat de Sfântul Apostol,dar a fost alungat din cetate de către credincioşi.

Ultimii ani de viaţă

În anul 57 d.Hr.,Petru a devenit conducătorul bisericii lui Dumnezeu de la Roma,unde l-a reîntâlnit pe Sfântul Apostol Pavel,un alt discipol a lui Hristos. Împăratul Nero nu a văzut cu ochi buni popularitatea lor şi a ordonat arestarea acestora,motivând că cei care au incendiat Roma în anul 64 au fost creştinii. Cei doi au fost condamnaţi la moarte,iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit,conform dorinţei sale,cu capul în jos. Astfel a apărut Crucea Sfântului Petru,cunoscută drept crucea inversată.

Ştiai că…

… numele capelei „Quo vadis,Domine?“,din Roma,îşi trage numele de la ultima întâlnire a Sfântului Petru cu Iisus Hristos? Se pune că discipolii apostolului au vrut să-l scape de pedeapsa împăratului Nero şi l-au scos pe ascuns din Roma. Pe drum,apostolul l-a văzut pe Mântuitorul care se îndrepta spre cetate şi l-a întrebat:„Quo vadis,Domine?“,ceea ce înseamnă „Încotro te îndrepţi,Doamne?“. Acesta i-ar fi răspuns:„Am venit la Roma,spre a fi din nou crucificat“,făcând aluzie la faptul că Petru fugea,în loc să se sacrifice pentru credinţa sa.

Info plus

În icoane,Sfântul Petru este zugrăvit ţinând în mână un mănunchi de chei,acest lucru însemnând că el îi alege pe cei care au dreptul de a intra în Împărăţia Domnului.

Echipa "Click! pentru femeie" le urează tuturor sărbătoriţilor "La mulţi ani şi multă sănătate!"