Mir sfinţit. Puterea vindecătoare a untdelemnului pus pe frunte

1 49984 original jpg jpeg

Cunoscut în popor sub denumirea de mir, undelemnul sfinţit este considerat a avea puteri vindecătoare asupra celor suferinzi. Totodată, acest mir sfinţit este privit şi ca un simbol al vindecării sufleteşti.

Prin mir sfinţit, credincioşii primesc pecetea

În Biserica Ortodoxă Română,cu mai puţin de opt decenii în urmă,a fost introdusă practica miruirii credincioşilor,după sfintele slujbe. Numirea acestei rânduieli-miruire-vine de la cuvântul slavon „mir“,care înseamnă „pace“. Preotul unge fruntea credinciosului cu mir sfinţit, în Semnul Sfintei Cruci,cu untdelemnul din candela care arde în dreptul icoanei de pe iconostas. Prin această ungere,credincioşii primesc pecetea.

Untdelemnul sfinţit este ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui care se sfinţeşte la taina Sfântului Maslu sau la slujba Litiei. La slujba Litiei se aduce la biserică şi se binecuvântează (alături de pâine şi vin)  untdelemn. La slujba Marelui Maslu credincioşii aduc o sticlă de ulei şi un pachet de făină. După sfinţire,darurile de iau acasă. Uleiul de la Sfântul Maslu se păstrează în sticluţe curate şi nu se aruncă niciodată.

Alină suferinţele

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „untdelemnul este considerat simbol al milostivirii“. Credincioşii cer şi speră ca prin mir sfinţit să dobândească una dintre formele şi manifestările acestei milostiviri, în special vindecarea sau alinarea suferinţelor cauzate de boli. Uleiul sfinţit la slujba Sfântului Maslu se pune în candela din camera celui bolnav. Totodată,cu acest ulei se unge bolnavul pe frunte sau pe zona afectată de boală,iar cu făina sfinţită se fac nişte turtiţe,cu apă şi sare,care se mănâncă,de regulă,pe stomacul gol.

În unele zone ale ţării,miruirea se mai numeşte şi „primirea sfântului untdelemn“. În parohiile din Mitropolia Moldovei şi Sucevei,precum şi-n câteva parohii din Mitropolia Banatului,miruitul se face în toate duminicile şi sărbătorile din cursul anului. În cea mai mare parte din parohiile ortodoxe din Banat,cât şi în Biserica Ortodoxă Rusă,miruirea se face numai la praznicele împărăteşti şi la sărbători.

Mir sfinţit - Sfântul şi Marele Mir

Este bine ca majoritatea credincioşilor să nu confunde untdelemnul folosit la miruire cu Sfântul şi Marele Mir. Sfântul Mir este un untdelemn amestecat cu 38 de substanţe aromate,după o reţetă specială,fiind sfinţit în Joia Mare. Mirul nu poate fi folosit decât în două rânduieli bisericeşti:Taina Mirungerii şi Sfinţirea Bisericii. Orice altă ungere se face cu untdelemn simplu.

Citeşte şi:

7 minuni de la Biserica Izvoarelor de Leac

O biserică în care dorinţele prind viaţăRecente

Test de personalitate  jpg
prieteni   shutterstock 2030231144   crop jpg
LIVE ora 1300 jpg
1 telefon jpg jpeg
Test de personalitate   Lungimea degetului mic   Captura Youtube jpg
Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg