Moaştele Sfântului Mina îi ajută pe cei păgubiţi

1 48128 original jpg jpeg

Continuăm serialul dedicat bisericilor cu moaşte din România, în care vă vom prezenta informaţii inedite şi mărturii emoţionante despre harul lor.

Bisericile şi mănăstirile noastre adăpostesc adevărate comori,moaşte ale multor sfinţi,ale căror putere,istorie şi minuni nu sunt niciodată pe deplin cunoscute.

În fiecare duminică,dar şi la prăznuirea sfântului,o mulţime de credincioşi se închină cu smerenie în faţa moaştelor Sfântului Mina.

Printre ei,oameni suferinzi,păgubiţi sau nedreptăţiţi în procese,femei lovite de necazuri şi fete care vor să-şi întemeieze o familie.Cine a fost Sfântul Mina?

Cunoscut ca protector al celor păgubiţi,Sfântul Mina s-a născut în Egipt. A fost mai întâi ostaş în armata împăraţilor Diocleţian şi Maximian.

Văzând că împăraţii îi prigonesc pe creştini,Mina a ales să-şi ducă viaţa în pustie,rugându-se. După o vreme,a început să propovăduiască creştinismul,şi de aceea a fost închis şi martirizat.

Astăzi,creştinii ortodocşi şi catolici îl cinstesc în fiecare an,la 11 noiembrie,respectiv 24 noiembrie.

Vindecări miraculoase

Când a încetat persecuţia contra creştinilor,Papei Atanasie al Alexandriei i-a apărut un înger,care i-a cerut să ducă trupul Sfântului Mina în deşert.

Nu departe de Alexandria,cămila pe care fusese aşezat trupul său s-a oprit. Oamenii au simţit că este semn de la Dumnezeu şi i-au îngropat trupul acolo.

Nu s-a mai ştiut nimic despre acel loc,până când oile bolnave ale unui păstor s-au vindecat ca prin minune.

Vestea s-a răspândit rapid,iar bolnavii au început să vină acolo. Însăşi fiica Împăratului Constantin cel Mare,bolnavă de lepră,a fost trimisă acolo spre tămăduire.

Unde se află moaştele sfântului

Astăzi,părticele din moaştele Sfântului Mina au devenit odoare ale multor biserici şi mănăstiri din lume.

Una dintre ele este frumoasa Biserică Sfântul Mina-Vergu,din Bucureşti. Acum 140 de ani,boierii Verguleşti,ctitori ai bisericii,au trimis emisari la Muntele Athos şi la Mănăstirea Sfântul Mina din Egipt.

Din aceste locuri sfinte,au cumpărat fragmente de moaşte ale sfântului. Alte fragmente se găsesc şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi,şi la Biserica „Sfântul Mina”,din Suceava.

Pe mulţi păgubiţi i-a ajutat să găsească lucrurile furate. O tânără din Bucureşti povestea cum i-a dispărut maşina. A mers atunci la moaştele sfântului şi s-a rugat,iar peste câteva zile,maşina ei a fost găsită.

O altă femeie de la ţară,venită la doctori la Iaşi,şi-a pierdut bruma de bani cu care sosise. Şi-a îndreptat paşii către Catedrala Mitropolitană,unde a îngenuncheat în faţa moaştelor sfântului.

Când s-a întors la gară,şi-a văzut legătura cu bani aruncată sub nişte scări. Povestea ei nu este singulară. În fiecare zi,nenumăraţi credincioşi care cred în puterea sfântului intră în lăcaşurile care apără sfintele moaşte şi-i aduc mulţumiri pentru minunile săvârşite.

La moaştele sfântului găseşti alinare

Una dintre minunile săvârşite este aceea a vindecării unui şchiop şi a unei femei mute. Cei doi se aflau la Mănăstirea Sfântul Mina,din Egipt.

S-au rugat mult,iar la miezul nopţii sfântul i s-a arătat şchiopului şi i-a zis să atingă piciorul femeii. De cum a atins-o,ea s-a trezit şi a început să strige,iar el s-a ridicat şi a fugit.

Când şi-au dat seama de vindecare,i-au adus mulţumiri Sfântului Mina.

Info

Moaştele dinBucureşti ale Sf. Mina provin de la Muntele Athos.