Mormântul sfânt, de văzut măcar o dată în viaţă

1 85024 original jpg jpeg

Leagănul a trei mari religii – creştinism, iudaism şi islam -, Ierusalimul este considerat oraş sfânt pentru toate aceste credinţe.  Şi, deşi ele propovăduiesc pacea şi înţelegerea între oameni, probabil că Ierusalimul şi zona înconjurătoare reprezintă teritoriul cu cele mai multe bătălii duse de-a lungul istoriei. Vestigiile religioase îi atrag pe toţi credincioşii, dornici să vadă zona în care a propovăduit şi pătimit Iisus. Chiar şi cei care nu cred, văzând mărturiile palpabile ale existenţei măcar istorice, dacă nu şi miraculoase ale Mântuitorului, ajung să se convingă cel puţin că Iisus din Nazareth a trăit cu adevărat.

Elementul cultural este cel care îl animă pe călătorul de astăzi, la o mie de ani după cruciade, să viziteze Ţara sfântă, deşi unele agenţii îşi concentrează campania pe faptul că Israelul reprezintă o destinaţie însorită şi acum, în mijlocul sezonului rece.  Ţinând cont că Ierusalimul este cam pe aceeaşi paralelă cu Marakesh-ul şi că nu se află pe malul mării, ci în interior, ferit de briza mării, ar fi de preferat să nu-l vizitaţi  vara, când riscaţi să suferiţi de pe urma caniculei. Ofertele agenţiilor de turism sunt variate, atât ca număr de zile şi obiective, cât şi ca preţ, variind de la sub 400 euro până la peste 1.000 euro.  375 euro / 5 zile Bavaria Tour680 / 7 zile Dal Travel699/8 zile Karpaten1080 / 11 zile Basilica Travel

Sfaturi utile

•    Dacă eşti nemulţumit de preţul sau de traseul propus de agenţii, caută până ce găseşti ceva cât mai apropiat de ceea ce-ţi doreşti, nu te duce pe cont propriu, mai ales dacă vrei să vizitezi şi obiective din Iordania sau Egipt! În primul rând, pentru că preţul negociat de agenţie va fi oricum mai mic decât ce vei reuşi tu să găseşti şi în al doilea rând, pentru că nu ştii cât vor dura formalităţile de trecere a frontierei, care sunt cele mai potrivite trasee etc.

•    Dacă ai peste 55 de ani, caută ofertele pentru seniori, pentru a beneficia de o reducere.

•    Dacă te interesează locurile sfinte, nu plaja, poate n-ar trebui ca preţul să fie principalul criteriu, ci lista de obiective propuse de organizatori. E de presupus că acele călătorii organizate de către biserică sunt centrate exact pe acestea şi că vei beneficia şi de explicaţiile unor ghizi conştienţi că nu ştim prea multe şi care vor îmbina istoria şi religia în explicaţiile lor.

•    Atenţie, dacă vrei să vezi şi biserica Sf. Ecaterina din peninsula Sinai şi obiectivele din Iordania, pregăteşte-te pentru o vacanţă activă. Ar fi bine să fii în formă şi să ai încălţăminte sport, cu care să rezişti la drumeţii.

IMPRESII CITITOARE

„Emoţia începe încă de la aterizarea în Ţara Sfântă. Sunt oameni veniţi de pretutindeni, în grupuri organizate sau turişti răzleţi. Nu contează. Imediat se creează o comuniune. Toţi suntem o familie în emoţia, în credinţa noastră, copleşiţi de măreţie. O măreţie discretă, dar profundă, din care ne tragem seva.  Fiecare are o problemă, o durere, o dorinţă. La poalele muntelui Tabor se fac confesiuni într-un limbaj universal şi primeşti mângâiere şi susţinere. Ajungi pe muntele Tabor deja alt om.

Drumul Crucii are 12 repere. Unul dintre ele este locul în care a fost judecat Mîntuitorul Iisus Hristos. Pe podeaua tocită abia se mai văd semnele unui joc de ţintar. Soldaţii care asistau la judecată, nepăsători şi neştiutori, jucau acest joc.

Alt reper. Ducând crucea grea, cel batjocorit, schingiuit, a ajuns în faţa casei lui Simion, S-a sprijinit cu mâna stângî de peretele casei, iar Simion a încercat să-l ajute, susţinându-I Crucea. Pe faţada casei se vede şi acum forma mâinii sfinte. O atingem fiecare, în speranţa că vom primi din vibraţia înmagazinată în piatra alb-gălbuie specifică locului.

Alt reper. Casa Veronicăi,  femeia care a şters faţa Mântuitorului plină de sudoare şi de picături de sânge, într-un gest de mare iubire şi de adâncă venerare.

În sfârşit, Sfântul Mormânt. Te aşezi la rând, alături de mulţi, mulţi alţii. Surprinzător, aşteptarea îţi face bine. Te eliberează de gânduri răzleţe. Importanţa locului este copleşitoare.

Domneşte o armonie, în absolută contradicţie cu starea de tensiune de care afli în mass-media. O fi fost atât de mare liniştea şi bucuria mea, încât nu am perceput altceva?

Nu încetez a mulţumi lui Dumnezeu pentru că am ajuns în aceste locuri. Orice aş povesti despre acest loc ar fi o nimicnicie. Mergi să vezi şi să trăieşti acest loc! La Ierusalim trebuie mers măcar o dată în viaţă! Din respect pentru suportul de credinţă pe care ţi-l oferă, din dorinţa de a vedea locurile începutului creştinătăţii şi al unei istorii bogate“.

Michaela Doina Fătu, 66 de ani, BucureştiRecente

animal de companie jpg
Test de personalitate Ce vezi prima oara Sursa foto Abmeyerwood jpg
misofonie jpg
Relatie toxica Sursa imagine shutterstock 1340850398 jpg
om încăpățânat sursa  Shutterstock jpg
corpul uman sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 1081879181 jpg
TEST Ce vezi prima oara iti arata ce profesie ti se potriveste Sursa foto shutterstock 55338187 jpg
Astenie de primavara jpg
dezlegare la vin shutterstock 1347135425 jpg
Floarea preferata dezvaluie un secret al personalitatii tale Sursa foto Unsplash jpg
Semnificatia trandafirului jpg
oameni fericiti jpg
boala oaselor fragile jpg
victoriabank md@clickpentrufemei ro jpg
stres jpg
TEST Animalul pe care l alegi iti dezvaluie defectele Sursa foto jagranjosh com jpg
Trei metode de identificare a partenerilor utili pentru afacerea ta min jpg
persoană care încearcă să se relaxeze la muncă imagine shutterstock 2198777181 jpg
Care sunt punctele tale forte Sursa imagine shutterstock 1619843515 jpg