Lumina de la Ierusalim, fenomen unic în lume

1 80776 original jpg jpeg

 Venirea luminii din cer, la fiecare sărbătoare pascală, este percepută de credincioşi ca un semn din partea divinităţii, generator de bucurie şi de întărire în credinţă - iar de sceptici, ca un truc de marketing, aducător de profit.

În fiecare an, începând din secolul al IV-lea, cu ocazia sărbătorii Paştelui ortodox, are loc un fenomen neobişnuit, suprafiresc. În timpul slujbei de Vecernie din Sâmbăta Mare, care se săvârşeşte în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, are loc minunea Sfintei Lumini.

Cum pogoară focul haric

La slujbă, patriarhul grec al Ierusalimului, împreună cu cel armean şi cu episcopul copţilor înconjoară de 3 ori Sfântul Mormânt, în procesiune solemnă, cântând imnuri de slavă. Apoi, una din înaltele feţe bisericeşti citeşte rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini şi intră singur în Sfântul Mormânt, cu 33 de lumânări - vârsta la care a fost crucificat Iisus Hristos. Adunarea cântă „Doamne miluieşte“, în timp ce patriarhul se roagă, şi deodată, se aude un vuiet şi se simte o adiere lină pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt, simultan cu apariţia de pretutindeni a unor sclipiri alb-albăstrii, ca nişte descărcări electrice. Toate candelele şi lumânările se aprind în mod miraculos. După aceea, patriarhul împarte lumină credincioşilor din biserică. Conform spuselor pelerinilor, lumina nu arde în primele câteva minute după ce a fost aprinsă, pentru că provine din focul haric.

Verificări atente

Înainte de slujba Învierii, are loc o verificare minuţioasă a Mormântului, la care participă reprezentanţi ai tuturor cultelor creştine prezente în Ierusalim şi reprezentanţi ai autorităţilor statului Israel, pentru a se asigura că nu există nicio sursă de foc în Sfântul Mormânt. Apoi Mormântul se sigilează cu un sigiliu din ceară. Cultele existente în Ierusalim sunt foarte atente la această procedură: dacă într-un an nu ar avea loc minunea Sfintei Lumini atunci când patriarhul ortodox oficiază slujba, ele ar putea revendica anumite drepturi cu privire la Sfântul Mormânt.

Candela care se reaprinde

Istoricul musulman Al Biruni a scris: „Un guvernator musulman a înlocuit fitilul lumânărilor cu sârmă din aramă, ca lumânările să nu se poată aprinde. Când a venit însă focul, arama s-a aprins.“ Iar cronicarul englez Gautier Vinisauf descrie ce s-a petrecut după cucerirea Ierusalimului de sarazini. Sultanul a vrut să fie şi el prezent la slujbă, deşi nu era creştin. Focul a venit în mod minunat, însă sarazinii au spus că focul a venit printr-o înşelătorie aranjată de creştini. Dorind să arate vicleşugul, sultanul a stins candela pe care o aprinsese Lumina, dar candela s-a reaprins imediat. A stins-o şi a doua oară şi a treia oară, dar candela s-a aprins la loc de fiecare dată. Ca urmare, sultanul a strigat cu glas profetic: „Da, curând voi muri sau voi pierde Ierusalimul!“

Argumentele scepticilor

Pentru că patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind percheziţionat de guvernatorul Ierusalimului şi de şeful Poliţiei în faţa tuturor, scepticii au opinat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu el în Biserică. Dacă sunt impregnate cu fosfor alb, nu e nevoie de o sursă de foc pentru a le aprinde, deoarece în contact cu aerul umed fosforul ia foc spontan. Pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi înmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cu aerul abia după ce acesta se evaporă. Istoricul Michael Kalopoulos a făcut o demonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cum lumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc.

Credincioşii n-au nevoie de minuni

Sfântul Grigorie Teologul a spus că „Minunile sunt pentru cei necredincioşi, iar nu pentru cei ce cred“. Cu alte cuvinte, cei care cred nu au nevoie de minuni pentru a-şi întări credinţa, ele având loc doar pentru încredinţarea celor ce au îndoieli. Şi chiar dacă mulţi continuă să fie sceptici, Ierusalimul rămâne  oraşul sfânt, care atrage în fiecare an, de Sărbătoarea Învierii, sute de mii de pelerini dornici să trăiască emoţia unui fenomen unic în lume.

... în 2008, o echipă de cercetători ruşi s-a deplasat cu la Sfântul Mormânt cu echipamente de măsură? Echipa dorea să urmărească ce se întâmplă în momentul apariţiei Luminii. Chiar în momentul respectiv, aparatele de măsură au indicat perturbaţii electromagnetice inexplicabile.



Recente

Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg
dobanda pentru fonduri neinvestite 2261412661 jpg