Sărbătoare mare pe 14 octombrie. Obiceiuri şi tradiţii de Sfânta Parascheva. Ce este interzis să faci

3 sfanta parascheva jpg jpeg

Sărbătoare mare pentru credincioşii din România. Pe 14 octombrie, Sfânta Parascheva este celebrată de creştinii ortodocşi, săbătoarea fiind marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. Cunoscută popular şi ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva adună anual zeci de mii de oameni la Iaşi, în cel mai mare pelerinaj din România.

Tradiţii şi obiceiuri pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva

În gospodăriile de la ţară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite şi blândă dacă acestea stau răsfirate, scriie ziarulunirea.ro.

Se mai spune şi că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

În această zi se fac praznice pentru morţi şi se împart ofrande. Mai există tradiţia ca gospodarii să îţi cumpere cojoace şi să facă pregătirile pentru iarnă.

Citeşte şi: Rugăciunea către Îngerul Păzitor. Rosteşte-o în fiecare zi de joi şi vei scăpa de relele din viaţa ta

Tradiţii şi obiceiuri  14 octombrie. Ce să nu faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva

1. Nu ai voie să lucrezi în această zi sfânta. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar şi în familie. Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Parascheva ocroteşte familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriţi, mai potoliţi în acţiuni, să medităm şi să ne rugăm pentru mântuirea noastră în faţă Domnului

2. Nu ai voie să te zgarcesti de la bani şi alimente. Dacă cineva îţi cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. Oamenii zgârciţi vor avea parte numai de pagube şi riscă să sărăcească.

Citeşte şi: Rugăciunea Sfintei Eugenia îţi curăţă sufletul de păcate. Aprinde o lumânare şi citeşte-o sâmbăta

3. De Sfânta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamna, e bine să împărţi covrigi, lipii, must nou şi vin roşu celor amărâţi. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelşugate în tot restul anului.

4. Nu e bine să faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune că adevărată credinţă ţine căldură în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi şi dureri de cap cumplite.

5. Dacă eşti necăsătorită, nu ai voie să crosetezi sau să cosi. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărită în veci.

6. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineaţă, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.Recente

1 telefon jpg jpeg
Test de personalitate   Lungimea degetului mic   Captura Youtube jpg
Barbat jpg
Creveti mantis jpg
sindromul impostorul shutterstock 2146571189 jpg
Clark 1 jpg
cap om jpg
femeie meteo shutterstock 1908728758 jpg
1 shutterstock 35686414 culori jpg jpeg
Test personalitate jpg
Culoare jpg
Kanji jpg
lider   be unique gbe1cfc331 1280 jpg
bani jpeg
elementele naturii   shutterstock 249716197 jpg
oua incondeiate bucovina jpeg
2 tablou  jpg
Paste   shutterstock 1896795169 jpg
Culori  jpg
interviu angajare 365256740 jpg