Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel te învaţă să ierţi

1 57762 original jpg jpeg

În fiecare an, pe 29 iunie, creştinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cei mai mari propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos.

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este unul dintre marile evenimente ale lumii creştine. În aceeaşi zi,clopotele celor două bazilici dedicate lor,San Pietro din Roma şi San Paolo din Ostia,bat la unison cu cele ale bisericuţei din oraşul Bălţi (Republica Moldova),unde se află moaştele lor.

Petru, temelie a bisericii creştine

Sfântul Petru a fost unul dintre cei trei Apostoli pe care Hristos i-a făcut martori ai slavei dumnezeieşti pe muntele Tabor. Era frate cu Sfântul Andrei şi,înainte de chemarea în apostolat,se numea Simon. Se îndeletnicea cu pescuitul în Betsaida Galileii,avea puţină carte,dar multă credinţă în Dumnezeu. Mai târziu,Petru a devenit o adevărată piatră de temelie pe care Mântuitorul şi-a clădit Biserica:„Tu eşti Simon,tu vei fi chemat Chifa” (în limba aramaică,piatră,adică Petru).

Trădarea lui Petru

Evanghelia după Matei spune că Apostolul Petru s-a lepădat de credinţă chiar în noaptea în care a fost întemniţat Mântuitorul. Fusese avertizat de Iisus că va fi supus unor grele încercări şi-şi va renega credinţa. „Zis-a Iisus lui:Adevăr,adevăr îţi spun că nu va cânta cocoşul până ce tu de trei ori te vei fi lepădat de Mine. Şi Petru i-a zis:Şi de-ar fi să mor împreună cu Tine,nu mă voi lepăda de Tine. Dar aşa a fost:până la cântarea cocoşului,s-a lepădat de trei ori. Iisus l-a iertat însă. După Înviere,Mântuitorul l-a iertat pe cel ce s-a dezis de cuvântul Lui. Atunci,Petru a rostit de trei ori:„Da,Doamne,Tu ştii toate,Tu ştii că Te iubesc.” Iar Mântuitorul i-a încredinţat atunci misiunea apostolatului:„Paşte oile Mele!”

Pavel, din duşman, vas al credinţei

Creştinii l-au numit pe Pavel „apostolul neamurilor”,deoarece el a predicat Evanghelia dincolo de hotarele creştinătăţii. La început,fusese un adept înfocat al legii mozaice şi un mare duşman al creştinilor. Scrierile biblice consemnează întâmplarea de pe drumul Damascului,când,plecat să-i persecute pe creştini,Saul,botezat mai târziu Pavel,s-a întâlnit cu Iisus cel Înviat şi s-a convertit la creştinism. Sfântul Augustin spune în scrirrile sale că atunci Pavel a devenit „din lup miel,din persecutor înfocat,învăţător şi neobosit apostol al popoarelor”.

Vestitori neobosiţi al Evangheliei

Ani de-a rândul,Apostolul Pavel a propovăduit învăţăturile lui Hristos străbătând în călătoriile sale misionare Asia,Spania,Britania şi Italia,înfiinţând peste tot comunităţi creştine,hirotonind episcopi,preoţi şi diaconi. În cele din urmă,întors la Roma,a fost închis şi condamnat la moarte. Cu mintea întunecată,împăratul Nero a pus să fie torturat şi apoi omorât prin tăierea capului. Pe 29 iunie,în anul 67 după Hristos,Sf. Petru câştiga împreună cu Sf. Pavel cununa cea veşnică a muceniciei.

Rugăciune către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Apostoli slăviţi ai Domnului,Mântuitorul v-a rânduit ca stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine,Sfinte Petre,Mântuitorul te-a ales ca piatră de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dat misiunea şi harul de a întări în credinţă pe fraţii tăi. Pe tine,Sfinte Pavele,Mântuitorul te-a făcut din duşman prieten,iar Spiritul Sfânt te-a ales să dezvălui neamurilor comorile învăţăturii creştine. Amândoi aţi lucrat cu însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos,pecetluindu-vă mărturia cu sângele vostru. Acum vă bucuraţi de vederea lui Dumnezeu în slava cerească. Priviţi spre Biserica lui Hristos care se străduieşte să călăuzească popoarele la lumina Evangheliei şi la izvoarele tămăduitoare ale harului. Amin!



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg