Tradi┼úii, obiceiuri ┼či supersti┼úii de toamn─â. Ce e bine ┼či ce ar trebui s─â evi┼úi s─â faci ├«n ziua Sfintei Vineri

3 cioban cu oi 751975882ok jpg jpeg

Anotimpul de tranziţie către iarnă aduce multe sărbători religioase însoţite de obiceiuri împământenite de secole, care se păstrează încă, în special în zonele rurale.

Odat─â cu atingerea mijlocului toamnei, oile se preg─âtesc de iernat, ciobanii ┼či v─âcarii ├«ncheie sorocul, ├«┼či iau ce li se cuvine ┼či se fac noi ├«n┼úelegeri pentru anul care vine. ├Än ┼úar─â, se organizeaz─â iarmaroace de toamn─â la care se v├ónd produsele ob┼úinute din oierit. Potrivit tradi┼úiei, a┼ča cum va fi vremea ├«n ziua de 14 octombrie, va fi ┼či de Sf├óntul Dumitru, pe 26 octombrie, precum ┼či ├«n zilele de pr─âznuire a celorlaltor s─ârb─âtori de peste an. Dac─â frunzele copacilor ├«ng─âlbenesc ┼či cad repede ├«nseamn─â c─â anul urm─âtor va fi ├«mbel┼čugat. Ciobanii anticipeaz─â vremea ├«n func┼úie de mioarele lor: dac─â acestea stau adunate una l├óng─â alta, este semn c─â va urma o iarn─â grea. Potrivit credin┼úei populare, s─ârb─âtoarea Sf├óntului Dumitru este ziua lichid─ârii tuturor socotelilor, chiriilor, ├«mprumuturilor f─âcute cu luni ├«n urm─â.

De Acoperământul Maicii Domnului se ţine post

Cea dint├ói s─ârb─âtoare a lunii octombrie, Acoper─âm├óntul Maicii Domnului are loc chiar ├«n prima zi a lui Brum─ârel, cum mai este denumit─â ├«n popor a doua lun─â a toamnei. Acest praznic este cunoscut ┼či sub numele de Pocroave. Este o zi ├«n care cre┼čtinii ┼úin post ┼či ├«mpart pl─âcinte de mere ┼či dovleac, pentru a fi proteja┼úi de boli, sup─âr─âri, necazuri, ├«nec. Fetele de m─âritat se rugau ├«n aceast─â zi Sf├óntului Procoav─â pentru a avea p─âr bogat. De asemenea, ele nu-┼či scurteaz─â p─ârul ├«n aceast─â zi, nu-l arunc─â pe cel c─âzut ┼či nici nu-l ard, pentru a evita riscul de a ajunge s─â fie folosit de femeile care fac farmece. Despre tinerele care se g─âtesc pentru nunt─â ├«n aceast─â zi se spune c─â vor avea c─âs─âtorie de durat─â ┼či cu multe bucurii.

Sfânta Vineri de toamnă este sărbătorită pe 14 octombrie

stanga
dreapta
2 mireasa in costum popular 1707071464 jpg jpeg
4 whatsapp image 2021 09 28 at 14 42 59 jpg jpeg

├Än ziua ├«n care este s─ârb─âtorit─â Sf├ónta Parascheva sau Sf├ónta Vineri de Toamn─â nu este indicat s─â lucrezi. Aceia care muncesc pe 14 octombrie este posibil s─â aib─â parte de necazuri ├«n familie, ├«ntruc├ót sf├ónta este ocrotitoarea familiei. La marele s─âu praznic, trebuie s─â fim mai smeri┼úi ┼či s─â ne rug─âm mai mult Domnului. Se ├«mpart s─âracilor lipii, covrigi, must ┼či vin ro┼ču pentru a avea s─ârb─âtori ├«mbel┼čugate ├«n tot restul anului. Dac─â cineva ├«┼úi cere ajutorul, nu te feri s─â-i ├«ntinzi o m├ón─â de ajutor. Cei zg├órci┼úi vor avea parte numai de pagube. Tot acum, nu se face focul ├«n cas─â, oric├ót ar fi de frig. Fetele ┼či femeile nem─âritate nu au voie s─â fac─â treburi ├«n cas─â acum, altfel nu se vor m─ârita. Viitoarele m─âmici sunt sf─âtuite s─â ├«mpart─â de m├óncare copiilor s─âraci, pentru a avea o na┼čtere mai u┼čoar─â. Un obicei pe care-l ┼úin credincio┼čii este s─â nu m─ân├ónce nimic p├ón─â dup─â terminarea Sfintei Liturghii. Cei care m─ân├ónc─â diminea┼ú─â, mai ales de dulce, pot avea probleme cu stomacul.

Praznicul Sfântului Dumitru marchează începutul iernii

Pe 26 octombrie, s─ârb─âtoarea Sf├óntului Dumitru, numit─â ┼či S├ónmedru, marcheaz─â ultima dintre cele mai importante s─ârb─âtori ale toamnei. Dup─â hramul Sfintei Parascheva, Sf├óntul Dumitru reprezint─â una dintre cele mai importante s─ârb─âtori ale toamnei, care, conform supersti┼úiilor pastorale, reprezint─â ├«nceputul iernii. Printre cele mai spectaculoase obiceiuri de S├ónmedru sunt focurile vii. ├Än noaptea de 25 octombrie, se ┼úine Focul lui S├ónmedru. Pe dealuri, se aprind focuri peste care copiii sar pentru a r─âm├óne s─ân─âto┼či, iar tinerii pentru a se c─âs─âtori. Rolul focului este de a aduce rodnicie, de aceea, dup─â ce este stins, cenu┼ča se arunc─â ├«n gr─âdin─â. Femeile mai ├«naintate ├«n v├órst─â ├«mpart covrigi, nuci, mere, p├óine, struguri ┼či prune uscate celor care sar peste foc. Tot ├«n aceast─â zi se pomenesc mor┼úii ┼či se ├«mparte coliv─â de S├ónmedru ┼či colaci ├«n form─â de cruce. ├Än Bucovina, cine seam─ân─â usturoiul dup─â S├ónmedru va avea parte numai de pagub─â ├«n anul urm─âtor. ├Än Oltenia, numai dac─â respec┼úi toate tradi┼úiile s─ârb─âtorii vei fi protejat de primejdii. Nu trebuie s─â folose┼čti piept─ânul, altfel atragi asupra ta necazuri ┼či primejdie de lupi.

Ziua Sfin┼úilor Mihail ┼či Gavriil este hotar ├«ntre toamn─â ┼či iarn─â

Oamenii de la munte ├«i cinsteau pe cei doi Arhangheli, consider├óndu-i ┼či ocrotitori ai oilor. Ciobanii f─âceau o turt─â mare din m─âlai, care se arunca ├«n t├órla oilor, odat─â cu l─âsarea berbecilor la oi, pentru ├«mperechere. Dac─â turta c─âdea cu fa┼úa ├«n sus, se anun┼úa o prim─âvar─â fertil─â, iar dac─â turta c─âdea pe dos, prevestea oi sterpe ┼či lips─â de bel┼čug. ├Än s├ómb─âta dinaintea s─ârb─âtorii, se ├«mparte pentru sufletele mor┼úilor, iar ziua poart─â numele de Mo┼čii de Arhangheli. Acum, se aprind lum├ón─âri pentru cei pleca┼úi dintre noi f─âr─â lum├ónare. 8 noiembrie este zi de hotar ├«ntre anotimpuri, c─âci de-acum iarna ├«ncepe s─â-┼či intre ├«n drepturi treptat. ├Än popor, se spune c─â, iarna, vremea va fi mai mult cum este ├«n aceast─â zi. De asemenea, ├«ntre s─ârb─âtoarea Arhanghelilor ┼či cea a Cr─âciunului, exist─â c├óteva zile calde, ├«nsorite, a┼ča-numita var─â a iernii, fiindc─â se crede c─â Sf├óntul Mihail poate opri venirea brusc─â a frigului.

@shutterstockRecente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock