El vrea sex, ea vrea copii? Nu întotdeauna! 5 clişee demontate despre relaţiile amoroase

1 shutterstock 705184123 jpg jpeg

Nici în psihologie nu tot ce zboară se mănâncă - nici măcar ideile bine împământenite! Deci, când vine vorba de amor, carieră sau familie, nu toate femeile sunt de pe Venus, aşa cum nu toţi bărbaţii sunt de pe Marte. Conform studiilor de specialitate, există tot atât de multe "aventuriere" printre femei cât sunt romantici printre bărbaţi.

Peste tot în lume circulă acelaşi concept: bărbaţii visează doar la aventuri amoroase, pe când femeile îşi doresc relaţii serioase. Dar este cât se poate de neadevărat! De altfel, psihologii au identificat în jur de 20 de stereotipuri când vine vorba despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Iată-le pe cinci cele mai comune!

1. Femeile sunt mai romantice decât bărbaţii

Într-un studiu, cercetătorii americani au creat Scara Romantismului pornind de la un chestionar propus reprezentanţilor ambelor sexe. Respondenţilor li s-a cerut să spună dacă sunt de acord cu afirmaţii de genul: "Nu am decât o singură iubire" sau "Dacă iubesc pe cineva sigur voi putea face relaţia să funcţioneze, indiferent de obstacole". Studiul a concluzionat că bărbaţii s-au aflat mai sus decât femeile pe Scara Romantismului.

2. Femeile pun familia înaintea carierei

Majoritate oamenilor consideră familia mai importantă decât serviciul. Dar, unele persoane, femei sau bărbaţi, sunt considerate carieriste fiindcă pun profesia înaintea vieţii personale. Sondaje recente din SUA şi din Europa au arătat că tot mai multe femei pun pe primul loc cariera. De altfel, aproape tot atâtea femei cât bărbaţi a spus că pun pe locul secundar relaţia de dragoste.

3. Bărbaţii vor să facă dragoste tot timpul

A crede că bărbaţii doresc să facă tot timpul dragoste, iar femeile mai rar, este un mare neadevăr, conform psihologilor. Chiar dacă bărbaţii se află sub ifluenţa testosteronului - hormonul dorinţei - cel mai pmare şi mai puternic organ sexual este creierul. Or, atât bărbaţii, cât şi femeile dispun de unul.

4. Femeile sunt mai fidele decât bărbaţii

Afirmaţia este încă valabilă însă doar "pe muchie de cuţit" şi nu pentru multă vreme de acum încolo, căci lucrurile sunt în continuă schimbare. Conform unui sondaj francez din 2017, 55% dintre bărbaţi şi 33% dintre femei au recunoscut că au fost infideli. Trebuie ţinut cont că, în urmă cu mai puţin de 50 de ani, în multe societăţi vestice, adulterul era considerat o infracţiune, iar femeile aveau de suferit mult mai mult decât bărbaţii de pe urma lui. Şi astăzi, societatea continuă să blameze femeile infidele, pe când bărbaţii scapă, de obicei, "basma curată". Totuşi, tot mai multe femei se simt la fel de libere ca şi bărbaţii când vine vorba de imboldurile amoroase.

5. Femeile vor relaţii serioase, în timp ce bărbaţii doresc doar sex

Ea ar vrea să se mărite şi să aibă copii, iar el caută doar o aventură de o noapte... Acest clişeu este valabil doar în filmele uşoare de la Hollywood. În realitate, atât bărbaţii, cât şi femeile au dorinţe şi aşteptări ce variază în funcţie de vârstă, circumstanţe şi poate chiar traume din copilărie.Studiile psihologilor au ajuns la concluzia că partenerul mai puţin interesat de sex şi mai mult axat pe întemeierea unei familii pate fi fie bărbatul, fie femeia.