Ghid de sănătate pe vreme de pandemie

1 covid 19 4987804 1920 jpg jpeg

De câteva luni, noi nu mai suntem noi. Viaţa noastră nu mai curge după aceleaşi reguli,suntem forţaţi să ne schimbăm ritmul şi obiceiurile. La nivel planetar, oamenii s-au ciocnit de o nouă provocare, un virus fulgerător care ne-a modificat cursul existenţei. Covid -19 este pe buzele tuturor. Este motiv de teamă şi de distanţare socială.

Izolaţi la domiciliu de săptămâni, românii caută soluţii. Caută idei care să îi ajute să treacă peste teamă, care să le întărească corpul şi mintea. Cum poţi face să te fereşti de boală, să te păstrezi puternic? Acad. Prof. Dr. Adrian Restian oferă câteva răspunsuri.

Cum ne ferim de Covid-19?

În primul rând, noi ar trebui să ne ferim de bolnavi şi de suspecţi, să ne ferim de zonele aglomerate, să nu stăm foarte aproape unul de altul, să respectăm condiţiile de igienă, să ne spălăm foarte bine pe mâini şi aşa mai departe. Ar trebui să avem mai multă grija de corpul nostru, pentru că apariţia bolii depinde nu numai de contactul cu virusul, ci şi de rezistenţa imunitară a organismului nostru.

Citeşte şi: Avem prima secţie de terapie intensivă mobilă

Cum ne putem îngriji mai atent organismul?

Este nevoie să facem tot posibilul pentru a întări capacitatea de apărare imunitară a organismului nostru. De ce? Pentru că organismul nostru dispune de o mulţime de mecanisme de apărare, iar unul dintre cele mai importante este sistemul imunitar. Acesta este un paznic foarte vigilent, care apără organismul de orice structură străină ce atentează la integritatea noastră. În primul rând, sistemul imunitar are nişte mecanisme înnăscute, care depistează şi elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează şi le omoară. Dar pe lângă mijloacele nespecifice, sistemul imunitar mai dispune şi de nişte mijloace specifice, pentru că el sintetizează, când vine în contact cu un virus, nişte anticorpi specifici contra virusului respectiv. Pentru a putea stabili diagnosticul bolii, se poate determina, prin nişte teste speciale, prezenţa virusului sau prezenţa anticorpilor pe care i-a sintetizat organismul când a venit în contact cu virusul respectiv.

Citeşte şi: Ne va scăpa căldura verii de noul coronavirus?

Soluţii pentru un sistem imunitar mai puternic şi mai alert

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiţii şi de anumite substanţe plastice şi energetice ca sa poata funcţiona normal. E bine sa nu uitam că organismul uman nu funcţionază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 şi, să spunem, 30 de grade Celsius. Totodata, ştim că răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, aşa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru. De aceea, dacă vrem să prevenim noul coronavirus, ar trebui să ne ferim de stres şi de răceală. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală şi de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mişcare şi să consumăm mai multe lichide, mai multă apă şi mai multe ceaiuri. Deoarece, după cum spun unii autori, în viroze, odihna şi hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire şi tratament.Recente

Cuplu jpg
3 detalii esentiale la o prima intalnire Sursa foto shutterstock 101817463 jpg
De ce barbatii insurati cred ca alte femeile maritate sunt mai atractive Sursa foto shutterstock 1746423464 jpg
Secretele celor priceputi in dormitor Sursa foto shutterstock 2253401153 jpg
Mama, pe primul loc in topul prioritatilor lui Sursa foto shutterstock 1090333826 jpg
Cum ti ar putea imbunatati viata intima curatenia de primavara Sursa foto shutterstock 2119185203 jpg
Migdale jpg
femei care înșală Shutterstock jpg
Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg