Cum influenţează tipul de personalitate relaţia de cuplu? Verifică-ţi compatibilitatea!

Relaţiile de durată, sănătoase depind de o serie de factori precum chimia fizică, obiceiurile compatibile, stilul de comunicare, dar mai ales de compatibilitatea dintre tipul de personalitate al fiecăruia dintre cei doi parteneri.

image

În anii `50, cardiologii Meyer Friedman și Ray Rosenman au stabilit două tipuri de personalitate, A și B. Teoria lor oferă o perspectivă asupra stărilor noastre mentale.

De ce contează tipurile de personalitate în relația de cuplu? În etapa incipientă, este ușor să treci cu vederea defectele celuilalt. Cunoașterea tipului tău de personalitate este un instrument pe care-l poți folosi pentru a ştii mai multe despre propriile valori de bază şi pentru a afla de ce în etapele următoare ale relaţiei apar neînţelegeri.

Cum ştii care este tipul tău de personalitate şi al partenerului?

Caracteristicile celor cu personalitate de tip A sunt: organizare, ambiţie, competitivitate, nerăbdare, perfecţionism, încordare, conştiinciozitate, dinamică.

Pe de altă parte, trăsăturile de personalitate ale tipului B sunt: flexibilitatea, relaxarea, răbdarea, tendinţa spre reflexie şi amânare.

Multora li se potrivesc trăsături ale ambelor tipuri, fiind un hibrid al celor două.

Nevoile în relaţie sunt impuse de tipul de personalitate

După ce ai stabilit dacă ai mai mult trăsături ale unui anumit tip, stabileşte ce este important pentru tine şi la ce ai putea renunţa sau ce ai trece cu vederea la partener. Scrie pe o foaie de hârtie două coloane pe care faci o listă de nevoi personale fără de care relaţia voastră ar începe să aibă probleme şi o altă listă cu ceea ce ai accepta.

Vezi şi: Zodiile de pe lista neagră a iubirii

Dacă ai o personalitate de tip A, nu vei putea construi o relaţie de durată cu o persoană care nu-ţi îndeplineşte nevoi ca: ajutorul la treburile casei, ambiţia de a avea o carieră frumoasă, stabilirea unor planuri de viitor. Dacă ai o personalitate de tip B, îţi va fi greu să stai mult timp alături de cineva care nu-ţi oferă libertate de decizie, nu pricepe haosul tău organizat sau este tot timpul în mişcare.

Sunteţi compatibili?

Te întrebi dacă ar fi mai bine să cauţi un partener care are același tip de personalitate cu a ta sau dacă se atrag contrariile? Dacă ai tipul de personalitate A şi partenerul are tipul B, vei găsi relaxantă influenţa lui. Este aproape ca o mini vacanță a minții când ești împreună cu o persoană mai puţin ordonată şi calculată.

Totuşi, tipul de personalitate A ar putea găsi abordarea relaxată a tipului B atât de frustrantă, încât nu va putea tolera mult timp să i se opună.

Citeşte şi: Bărbaţii cu această trăsătură fizică dau pe spate orice femeie. Ce spune un nou studiu

Din contră, dacă ai tipul de personalitate B, iar partenerul tip A, poate fi stimulant. S-ar putea să-ți placă să fii provocat să înveți lucruri noi, să-ţi extinzi orizonturile, dar poate fi şi copleșitor. Vei fi mereu împins să-ţi depăşeşti limitele.

Conflictele care apar într-o relație sunt adesea legate de faptul că nu împărtășești aceleași valori cu celălalt. Alegerea unui partener cu același tip de personalitate ar putea preveni unele dintre neînţelegeri care apar din modul diferit de a vedea lucrurile și de a se comporta.

FOTO: Shutterstock