Cum treci peste o despărţire

1 79961 original jpg jpeg

Au fost făcute studii pe tema dificultăţii oamenilor de a se recupera în urma unei despărţiri dureroase. Şi anume foarte aplicat, extrem de profesionist. Păgubitul plângea, cercetătorii îi măsurau activitatea cerebrală prin electrozi puşi pe cap. Ţi-am zis că nu oricum!

Fii antenă!

Subiecţilor li s-au făcut măsurători ale activităţii creierului în două situaţii cu totul diferite. Într-una în care se uitau la o fotografie a fostului partener şi o alta când erau expuşi la un tip de căldură caracterizată de ei drept insuportabilă. Cercetătorii au observat că aceleaşi arii ale creierului erau activate în ambele situaţii. Cu alte cuvinte, creierul răspunde la fel atât la durerea emoţională, cât şi la durerea fizică.

Să treci peste o despărţire e similar cu vindecarea de o dependenţă

Păgubitul în dragoste e sfâşiat de durere, întocmai ca păgubitul care nu mai are acces la droguri. Ambii au acelaşi tip de durere. Sevrajul de o persoană e la fel ca sevrajul de un drog. Oamenii nu se pot concentra, nu pot dormi ca lumea, nu mai au apetit, sunt anxioşi, letargici, iritabili, plâng, sunt depresivi şi singuratici.

E mult mai greu să te desprinzi de cineva când ai acces la platformele de social media şi ştii cam tot ce face. Pentru eliminarea riscului de recădere, specialiştii sfătuiesc eliminarea oricăror lucruri care ar putea să le amintească de fosta sau fostul. Mai pe româneşte, „block“ şi „delete“!

În foarte puţine cazuri, durerea cauzată de pierderea cuiva drag poate să provoace anormalităţi ale activităţii cardiace. Dureri în piept, respiraţie sacadată, un nivel crescut de norepinefrină şi epinefrină, hormoni ai stresului, se resimt.

Nu înnebuneşti

Deşi ai fi tentată să crezi că-ţi pierzi minţile, ei bine nu se-ntâmplă asta. Toate efectele despărţirii tale sunt înrăutăţite de faptul că oamenii nu-ţi cunosc motivele supărării. Toată lumea se aşteaptă să te recompui de una singură, pe câtă vreme tot ce vrei e să te ghemuieşti în interiorul unei mingi. Nu eşti nebună. Toate efectele despărţirii tale se vor atenua pe măsură ce comportamentul tău va intra, cumva, într-un normal.

Nu-l mai idealiza

Când toate s-au surpat în jurul tău, asta-ţi mai lipsea, să-l idealizezi! Dă-l jos de pe piedestal, ca să nu-ţi intensifici durerea.

Şi încă ceva: nu căuta să-ţi explici nimic. Oricum, nu rezolvi nimic. Lasă lucrurile să treacă şi ia fiecare secundă aşa cum vine. Atunci când n-ai aşteptări de la cei din jurul tău, n-ai nici dezamăgiri. Asta să-ţi fie regulă în viaţă!

Sursa foto: shop.atperrys.comRecente

Cuplu jpg
3 detalii esentiale la o prima intalnire Sursa foto shutterstock 101817463 jpg
De ce barbatii insurati cred ca alte femeile maritate sunt mai atractive Sursa foto shutterstock 1746423464 jpg
Secretele celor priceputi in dormitor Sursa foto shutterstock 2253401153 jpg
Mama, pe primul loc in topul prioritatilor lui Sursa foto shutterstock 1090333826 jpg
Cum ti ar putea imbunatati viata intima curatenia de primavara Sursa foto shutterstock 2119185203 jpg
Migdale jpg
femei care înșală Shutterstock jpg
Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg