E gelos: cum gestionezi situaţia?

1 76617 original jpg jpeg

Un pic de gelozie nu strică, pentru că asta îţi poate confirma că partenerul ţine la tine. Ce faci însă dacă ai un partener care duce comportamentul suspicios la extreme?

Uneori, gelozia extremă aduce şi violenţă verbală sau fizică.

Obsesie şi control

Dacă începe să îţi verifice telefonul, să ţi se uite peste umăr când trimiţi sms-uri sau e-mailuri, să-ţi spioneze conversaţiile private de pe reţelele de socializare, dacă atunci când te sună cineva stă cu ochii aţintiţi asupra ta, este clar, suferă de gelozie. I se pare că orice gest al tău îi confirmă bănuielile - şi totul se sfârşeşte cu reporoşuri interminabile sau cu ceartă. Chiar dacă eşti nevinovată, partenerul caută permanent dovezi ale infidelităţii tale.

Lipsa de încredere şi teama de abandon

Iubitul tău poate fi o persoană care a fost înşelată în trecut şi care acum a devenit frustrat şi neîncrezător. Uneori poate începe să plângă, da, să plângă, crezând că îl vei părăsi. Deşi tu nu îi dai deloc motive să fie gelos, el e tot timpul suspicios. Te urmăreşte la serviciu, iar dacă ieşi cu prietenele, te sună din cinci în cinci minute ca să te întrebe când vii şi îţi cere să i-o dai la telefon pe una din amice. Pur şi simplu nu mai ai viaţă cu el. Uneori îţi reproşează că te uiţi prea lungă după alt bărbat sau că, la un eveniment, ai dansat cu altcineva.

Crede că îi aparţii

El consideră că, dacă eşti într-o relaţie cu el, eşti „jucăria“ lui, astfel că trebuie să faci numai ce vrea el şi musai numai şi numai cu el. Dacă la început poate părea amuzant, după ce trăieşti mai mult cu o astfel de persoană vei obosi şi vei simţi o tot mai mare lehamite.

Vorbeşte cu el

Nu rezolvi nimic dacă te fereşti de el pentru a evita un conflict. Cel mai bine este să discutaţi despre fricile şi anxietăţile lui. Ascultă-l, nu-i minimaliza problemele, nici nu le nega, nu-l umili sau nu-l face să se simtă ruşinat şi nu îl cataloga drept „paranoic“. Fă-l să se simtă înţeles şi nu condamnat. Atunci când te acuză de ceva nu ar trebui să fii în defensivă, ci să reacţionezi calm, purtând un dialog pentru rezolvarea conflictului. Nu-i evita apelurile şi răspunde-i la telefon cu o voce calmă, pentru a elimina orice suspiciune. Dacă nu rezolvi nimic prin dialog, apelaţi la consiliere de cuplu şi la terapie separată cu partenerul gelos.

Spune-i că îl iubeşti

Fă-i declaraţii pentru a-l asigura de dragostea ta, asta îl poate linişti. Fii mai prezentă în relaţie, acordă-i mai mult timp şi fii mai afectuoasă. Nu uita să-l faci să înţeleagă că veţi rezolva împreună orice situaţie şi... înhamă-te cu multă răbdare!

Sursa foto: pairedlife.comRecente

Cum iti influenteaza ovulatia libidoul Sursa imagine shutterstock 2256590623 jpg
infidelitate jpg
De la ce varsta incepe sa sune ceasul biologic al barbatilor Sursa foto shutterstock 1290589387 jpg
4 semne ca partenerul nu te va insela niciodata Sursa foto shutterstock 795913363 jpg
potență jpg
Valentine’s Day jpg
dragostea dureaza shutterstock 76847938 jpg
Cuplu jpg
Diferentele dintre relatia de cuplu cu un sociopat si o iubire reala Sursa foto shutterstock 1930345940 jpg
Cerere in casatorie jpg
Comportamente aparent neatractive, atragatoare pentru femei Sursa foto shutterstock 360382934 jpg
cuplul de îndrăgostiți sursa  shutterstock 1550852267 jpg
Valentine’s Day jpg
cummentiivieflacarapasiuniiintr orelatiedeanibuni jpg
Probleme sexuale jpg
bărbat și femeie sursa  hutterstock 139884175 jpg
jonathan borba aC5 EFhq7Fs unsplash jpg
bărbat și femeie, pasiune sursa  GettyImages 165567824 jpg
Cearta jpg
Top 10 profesii care te predispun la divort A ta e pe lista Sursa imagine shutterstock 2148892487 jpg