Cum să scapi de gelozie

1 70197 original jpg jpeg

O vorbă din popor spune că femeile au gelozia în sânge. Dar, să fim serioase, nici bărbaţii nu duc lipsă de aşa ceva. Şi, înainte de a face vreun gest nesăbuit, iată câteva sfaturi care să vă ajute să depăşiţi momentul.

Din păcate,gelozia dusă la extreme este o boală grea. Din cauza ei,poţi avea multe neplăceri şi nu te poţi bucura de dragostea pe care i-o porţi partenerului. Însă ea poate fi ţinută sub control şi îndreptată spre a-ţi aduce beneficii şi nu pierderi.

Învaţă din experienţele trecute

După cum merg de obicei lucrurile,gelozia se înfiripă treptat în sufletele unuia dintre parteneri,care are tendinţa să-l sufoce pe celălalt. Dacă ai mai trecut prin situaţii asemănătoare,este cazul să analizezi modul în care comportamentul tău obsesiv ţi-a afectat relaţiile din trecut şi să faci altfel lucrurile de tura asta. Nu mare îţi va fi mirarea dacă vei realiza că accesele de furile şi nevoia de a-ţi verifica mereu partenerul sunt cele care au cauzat problemele din trecut. În plus,supărându-te pe cel drag fără un motiv întemeiat nu va şterge frustrările şi grijile din trecut.

Acceptă realitatea

Atunci când gânduri negre te încearcă,concentrează-te pe ceea ce se întâmplă în mediul în care trăieşti şi nu face presupoziţii despre ceea ce ar putea avea loc. Dacă rămâi constant pe tărâmul posibilului,vei avea dificultăţi în a face distincţia dintre realitate şi ficţiune. În plus,nu cred că-ţi doreşti să pui capăt unei relaţii pentru lucruri care de fapt nu au echivalent în realitate. Nu lăsa ca imaginaţia să-ţi dicteze ce fel de om ai ales să-ţi fie soţ,ci foloseşte-te de obiectivism pentru a-l vedea aşa cum este de fapt.

Respectul,din nou pe cartea de vizită

Ştiu,eşti nervoasă şi-ţi vine să iei în calcul numai părţile rele ale partenerului tău. Dar hai s-o luăm puţin altfel. De exemplu,ai putea să te gândeşti că te-a ales pe tine dintr-un motiv şi că nu este atât de uşor ca o altă femeie să-i câştige afecţiunea. Aminteşte-ţi că eşti la fel de frumoasă şi inteligentă în comparaţie cu rivalele de care te temi. 

Cere ajutorul unei prietene

Roagă o prietenă să-ţi analizeze comportamentul atunci când eşti alături de cel drag. Te poate ajuta să-ţi înţelegi mai bine gravitatea faptelor sau,dimpotrivă,să-ţi confirme dacă ele sunt întemeiate.

Stabileşte-ţi reguli de la începutul relaţiei

Încearcă să stabileşti câteva reguli de comportament în ceea ce priveşte relaţia voastră şi delimitează clar lucrurile permise de cele greşite. În acest fel,vei avea o justificare când unul dintre voi doi o dă în bară. Nu uita că,până la un punct,este bine să fii geloasă,atât timp cât ştii să o transformi în ceva care să nu te afecteze. Iar încrederea este fundamentul oricărei relaţii şi n-ar trebui să-ţi laşi temerile nejustificate s-o distrugă.