Te surprinde că persoanele independente ar putea suferi de sindromul impostorului? Iată toate cele 5 tipologii
Eşti o femeie capabilă, dar te subapreciezi sau poate ţi-e teamă să ceri ajutor, pentru că vei judecată în defavoarea ta? E posibil să suferi de sindromul impostorului.
Te-ai surprins poate câteodată gândind că nu meriţi laudele celor din jur sau ţi s-a părut curios că ai obţinut nişte realizări care pentru alţii sunt greu de atins. Nu eşti singura. 70% dintre oameni trăiesc cu o astfel de senzaţie şi poartă numele de sindrom al impostorului. Există chiar şi 5 tipologii de persoane care se subapreciază.
Perfecţionista
Acest gen de persoană care suferă de sindromul impostorului îşi stabileşte obiective greu de realizat. Chiar dacă reuşeşte să-şi atingă scopul, îşi minimizează implicarea spunând că trebuie să fi avut noroc. Are probleme în a obţine satisfacţie ori de câte ori obţine succesul dorit, deoarece simte că s-ar fi putut descurca mai bine. Dacă eşti o astfel de persoană, este nevoie să accepţi defectele proprii şi pe cele ale celorlaţi. Nu va fi uşor, însă va merita.
Geniala
Acest tip seamănă cu cel al perfecţionistei, cu distincţia că geniala doreşte nu doar să obţină ceva, ci şi să reuşească în timp record şi să pară că a fost o sarcină foarte uşoară. E în regulă să nu fii stăpân pe tot ceea ce faci. Eşti o lucrare în desfăşurare la fel ca toată lumea şi nu este un lucru rău. În loc să te critici în mod nedrept pentru că nu excelezi în scurt timp la ceva, încearcă să ai aşteptări rezonabile. Compară-te mereu cu cea care ai fost ieri, nu cu aceia care au au avut succese răsunătoare cu ajutorul unor talente native.
Superfemeia
La locul de muncă, persoanele din această categorie se percep pe sine ca pe nişte fiinţe tolerate şi nepotrivite, de aceea muncesc din greu şi dau tot ce pot cu toate că li se pare că abia reuşesc să ţină pasul cu ceilalţi. Permanent, ele se luptă să-i prindă din urmă. S-ar putea să nu ştie să se relaxeze. Este important să-şi dedice unor activităţi care nu sunt legate de muncă. Dacă au pasiuni pe care le-au pierdut în lupta de a munci cât mai mult, trebuie să le reia, chiar dacă nu vor fi o prioritate zilnică. Totul este să înveţe să fie mulţumite.
Independenta
Cele care se identifică cu acest tip cred sincer că simplul act de a cere ajutor le va dezavantaja la un moment dat. Este bine să fii independentă, pentru că treci drept conştiincioasă, dar unele probleme te pot depăşi. Nu trebuie să ştii toate răspunsurile şi nu trebuie să te prefaci. Pentru a te schimba, ai nevoie să renunţi uneori la dorinţa de a deţine mereu controlul. Lasă-i pe ceilalţi să te ajute când este necesar şi arată-le că ai încredere în ei şi că te bazezi pe ei. Vei crea relaţii puternice care vor căpăta valoare în timp şi care vă vor ajuta să realizaţi mult mai multe.
Experta
Cei din această categorie îşi validează competenţa nu în funcţie de ceea ce ştiu, ci de cât de multe. Chiar dacă sunt experţi într-un domeniu, trăiesc cu teama de a nu ştii suficient. Nu ar trebui să presupună niciodată că ştiu totul, dar teama de a nu cunoaşte ceva îi paralizează. Recunoaşterea meritelor lor sau certificările nu este niciodată îndeajuns. Majoritatea lucrurilor din viaţă sunt învăţate prin încercări repetate şi prin greşeli, eşecuri. Schimbarea celor care suferă de această formă de sindrom al impostorului va veni odată ce îşi vor permite lor înşişi să greşească. O altă modalitate de a vă evita sentimentele de inadecvare este să devină mentori pentru cineva care este nou în domeniul lor. Vor obţine validarea de care au nevoie şi vor simţi că îşi merită poziţia.
@shutterstock