Ingrediente:

  • două kilograme de prune
  • 30-40 de nuci 
  • cardamon, scorţioşoară sau anason
  • apă


Mod de preparare

Pentru început, spală bine prunele, apoi taie-le în lateral şi scoate-le sâmburii. Este important ca fructele să fie nici foarte coapte, dar nici crude, astfel încât sâmburii să se desprindă cu uşurinţă. În locul sâmburilor, adaugă miez de nucă sau migdale.

Se face un sirop din 4 pahare de apă şi zahăr şi se lasă să se lege bine, la foc iute. Se trage cratiţa de pe foc, apoi se introduc fructele.  Se fierbe dulceaţa la foc mic şi se amestecă cu multă grijă pentru a nu se strivi prunele. 

Cum vă daţi seama că dulceaţa este gata? Pune pe o farfurioară ţinută la rece o lingură de dulceaţă şi dacă nu se împrăştie, atunci poţi să o iei de pe foc.  

Pune dulceaţa în borcane pe care o să le acoperi cu capace care să se închidă ermetic. Aşa vei avea o delicatesă perfectă pentru clătitele de dimineaţă sau pentru gogoşile cu smântână.


Sursă: bucataras.ro