Unele dintre aceste grădini se întind pe zeci de hectare, altele au sute de ani vechime, altele au specii rare de plante. Sute de peisagişti, arhitecţi, botanişti şi îngrijitori lucrează pentru a oferi publicului un spectacol total: plante, arhitectură, lumini, toate într-o îmbinare perfectă.

De fapt, unele dintre acestea par de pe alte planete, aşa cum este Singapore’s Gardens by the Bay (foto 1, 2, 3 galerie), ce pare desprinsă din celebrul film „Avatar“. Aceasta este, de departe, cea mai fotografită grădină din lume, de fapt un parc imens format din de grădini, structuri metalice şi clădiri, considerat cel mai frumos loc din Singapore. Se întinde pe 101 hectare, pe care sunt plantate 217.000 de plante, din 800 de specii diferite. 

Lista celor mai vizitate şi fotografiate grădini din lume include şi parcul imens al celebrului castel Versailles (foto 4 galerie). Îngrijită la fel de meticulos ca pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, care a comandat construirea ei, grădina reflectă opulenţa fostului rege al Franţei.

Grădina de nuferi din Giverny (foto 5 galerie), imortalizată de pictorul Claude Monet într-o pictură celebră, există şi astăzi şi e la fel de uimitoare. Şi nicio listă a celor mai frumoase grădini nu poate fi completă fără una cu cireşi, aşa cum este parcul Shinjuku Gyoen din Tokyo (foto 6 galerie), cu peste 1.000 de pomi.

În acest top au mai fost incluse Bodnant Garden (foto 7, 8 galerie) din Ţara Galilor şi parcul Keukenhof din Olanda (foto mare, foto 9 galerie).

FOTO Shutterstock