8 martie 2019 - Ziua Femeii sau Ziua Mamei. Ce sărbătorim de fapt?

1 85278 original jpg jpeg

8 martie, ziua dedicată femeii. Însă chiar şi acum, în 2019, încă se pune întrebarea: ce sărbătorim, de fapt - ziua Mamei sau ziua Femeii?

Toate doamnele şi domnişoare aşteaptă ziua de 8 martie deoarece aceasta este o sărbătoare dedicată lor. Unii spun că 8 martie este Ziua femeii, alţii spun că este Ziua mamei, în tot cazul este vorba despre o sărbătoare dedicată reprezentantelor sexului frumos.

Dacă şi tu ai această întrebare, trebuie să ştii că pe 8 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.  

În România, Ziua Mamei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii mai. Aceasta a fost declarată sărbătoare publică din 2010. În 2019, Ziua Mamei se sărbătoreşte pe 5 mai. 

O revoltă a dus la apariţia Zilei Internaţionale a Femeii 

În Antichitate Ziua Femeii era sinonimă cu Ziua Mamei. Evenimentul avea loc primăvara când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia secolului XIX era menţionată “Duminca mamei”. 

În anul 1908 peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii au protestat pentru a obţine mai multe drepturi. 

„Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a luptei femeilor pentru drepturi egale cu bărbaţii, pentru condiţii de muncă mai bune, dar şi pentru salarii mai mari şi dreptul la vot. Am putea spune fără să greşim că ceea ce cunoaştem astăzi ca sărbătoare de 8 martie îşi are rădăcinile tocmai în acest protest desfăşurat la New York cu mai bine de o sută de ani în urmă”, declara istoricul Ioan Ţicu, potrivit historia.ro

image

Ziua Femeii sărbătorită pe 8 martie în mai multe ţări

Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită în mai multe ţări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă.

Iată care sunt ţările în care se sărbătoreşte data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Sursă: historia.ro, realitatea.netRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg